Europa Azi

„Europa Azi”: Securizarea frontierei cu Belarus - o prioritate

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

1,7 MILIARDE PENTRU ACCES EGAL ŞI ECHITABIL LA EDUCAŢIE

Uniunea Europeană s-a angajat să contribuie cu 1,7 miliarde de euro la Parteneriatul mondial pentru educaţie. Anunţul a fost făcut în cadrul Summitului de la Londra, găzduit de premierul britanic Boris Johnson. În mesajul său către participanţi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că educaţia ar trebui să fie un drept cu adevărat universal. Din acest motiv blocul comunitar va investi în cooperarea internaţională mai mult decât tot restul lumii la un loc. Sprijinul generos va ajuta la transformarea sistemelor de învăţământ în până la 90 de ţări şi teritorii, în beneficiul a peste un miliard de copii. Pentru asta, până în 2030, vor fi recrutate cel puţin 69 de milioane de noi cadre didactice, capabile să le transmită copiilor competenţele necesare în secolul 21.

O INFRASTRUCTURĂ IMUNĂ LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE

Comisia Europeană a publicat noi orientări tehnice privind imunizarea proiectelor de infrastructură la schimbările climatice pentru perioada 2021-2027. Efectele acestor schimbări au deja repercusiuni asupra infrastructurilor cu durată lungă de viaţă, cum ar fi căile ferate, podurile sau centralele electrice. Orientările adoptate urmează principiul "eficienţa energetică înainte de toate" şi principiul de "a nu aduce prejudicii semnificative". În plus, pentru infrastructura cu o durată de viaţă care depăşeşte anul 2050, orientările prevăd că exploatarea, întreţinerea şi dezafectarea finală ar trebui să fie neutre din punct de vedere climatic.

SECURIZAREA FRONTIEREI CU BELARUS, O PRIORITATE

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, le-a cerut miniştrilor de interne din blocul comunitar să ajute Lituania în gestionarea crizei migranţilor ilegali. Aceasta ar fi orchestrată de Alexandr Lukaşenko, drept răzbunare pentru sancţiunile europene impuse regimului din Belarus. Agenţia europeană Frontex va trimite suplimentar la frontiera dintre Lituania şi Belarus 36 de angajaţi de-ai săi, iar Comisia Europeană este pregătită să ofere un ajutor de 12 milioane de euro. Peste trei mii de migranţi ilegali au venit dinspre Belarus în Lituania de la începutul acestui an, faţă de numai 81 în tot anul trecut. Majoritatea migranţilor provin din Irak, dar şi din Siria sau din ţări africane.