Europa Azi

”Europa Azi”: Sancţiunile împotriva Rusiei, reînnoite până în iunie 2022

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

SANCŢIUNILE ÎMPOTRIVA RUSIEI, REÎNNOITE PÂNĂ ÎN IUNIE 2022

Consiliul Uniunii Europene a decis să reînnoiască sancţiunile împotriva Rusiei, pentru încă un an, până la 23 iunie 2022. Măsurile restrictive au fost introduse în 2014, ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei şi a Sevastopolului. Sunt interdicţii la importurile de produse originare din peninsula Crimeea în UE, precum şi exporturile unor bunuri şi tehnologii către societăţi din peninsulă. Investiţiile în infrastructură sau financiare şi serviciile de turism sunt şi ele restricţionate. Fac obiectul restricţiilor şi  transporturile, telecomunicaţiie şi sectorul energetic, precum şi prospectarea, explorarea şi producţia de petrol, gaze şi resurse minerale. Alte măsuri restrictive includ interdicţia menţinerii contactelor între companiile europene şi întreprinderile din Crimeea. Sunt interzise, de asemenea, zborurile către şi din peninsulă. În plus, Bruxellesul le interzice ţărilor UE să elibereze vize rezidenţilor din Crimeea care au primit paşapoarte ruseşti.

UN TUR PRIN CAPITALELE U.E. ÎN SPRIJINUL REDRESĂRII

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, continuă vizita prin capitalele europene cu ocazia aprobării Planurilor Naţionale de Redresare şi Rezilienţă. După o oprire în Austria, unde i-a mulţumit cancelarului Sebastian Kurz pentru o cooperare excelentă în pregătirea planului naţional, care prevede investiţii de 3,5 miliarde de euro, von der Leyen va merge în Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia şi Franţa. Până acum, Executivul European a aprobat Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă din cinci ţări. Prima care a primit undă verde a fost Portugalia, pentru planul său în valoare de 16,6 miliarde de euro. Al doilea a fost planul Spaniei, în valoare de 69,5 miliarde de euro. Sprijinul promis Greciei este de 30,5 miliarde de euro. Danemarca va avea un budget pentru redresare de 1,5 miliarde de euro, iar Luxemburgul – 93 milioane de euro.

U.E. SE PREGĂTEŞTE DE LUPTĂ CU INCENDIILE FORESTIERE

Pentru a fi pregătită pentru orice incendiu de amploare în acest sezon, Comisia Europeană a creat o flotă consolidată de stingere a incendiilor, în cadrul sistemului RescEU, compusă din 11 avioane şi 6 elicoptere. Navele sunt poziţionate strategic în Croaţia, Franţa, Grecia, Italia, Spania şi Suedia. Conform estimărilor, riscul de incendii forestiere în acest sezon va fi peste medie, temperaturile în regiunea mediteraneană urmând să fie mai ridicate decât media multianuală. De asemenea, se aşteaptă mai puţine precipitaţii, în special în Europa Centrală şi în multe zone din Marea Mediterană. Acest lucru poate creşte riscul de incendii de vegetaţie atât în zonele predispuse la incendii, cât şi în alte regiuni ale Europei.