Europa Azi

„Europa Azi”. Sănătatea cetăţenilor, o prioritatea a UE

TVR MOLDOVA vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, petrecute în spaţiul european.

SĂNĂTATEA CETĂŢENILOR, O PRIORITATE A U.E.

Negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord cu statele membre să intensifice acţiunile în sectorul sănătăţii în cadrul programului EU4Health, în valoare de peste 5 miliarde de euro. Noul program va ajuta statele membre să îşi dezvolte sistemele medicale naţionale, pentru a face faţă pandemiilor şi viitoarelor ameninţări asupra sănătăţii publice, dar şi provocărilor pe termen lung, cum ar fi îmbătrânirea populaţiei. Acordul mai prevede digitalizarea asistenţei medicale, inclusiv prin sprijinirea creării unui spaţiu european de date privind sănătatea. Pentru a preveni ameninţările transfrontaliere asupra sănătăţii publice, va fi creată o nouă Autoritate de răspuns în situaţii de urgenţă sanitară.

U.E. ACCELEREAZĂ TRANSFORMAREA DIGITALĂ

Consiliul UE şi Parlamentul European au aprobat primul program de accelerare a redresării economice şi de stimulare a transformării digitale în ţările blocului comunitar. În valoare de 7,5 miliarde de euro, Programul Europa digitală, va va oferi 2,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea computerelor performante şi prelucrarea datelor europene. În acest fel, ele vor deveni mai accesibile şi mai uşor de utilizat în sectoarele sănătăţii publice, mediului, securităţii şi industriei. Alte 2 miliarde de euro vor fi cheltuite pentru testarea şi experimentarea inteligenţei artificiale în domeniilie sănătăţii şi mobilităţii. Încă 1,6 miliarde de euro sunt destinate dezvoltării tehnologiei şi competenţelor de securitate cibernetică în întreaga economie. Programul va susţine şi instruirea digitală a forţei de muncă, pentru a asigura utilizarea la scară largă a tehnologiilor digitale la toate nivelurile economiei şi societăţii.

EUROPENII VOR CĂLĂTORI MAI SIGUR

Pentru a-i ajuta pe cetăţenii europeni să-şi planifice vacanţa, Comisia Europeană a lansat aplicaţia mobilă Re-open EU, disponibilă gratuit pentru telefoanele Android şi iOS. Normele adoptate pe teritoriul UE sunt diferite de la un stat membru la altul, dar aici turiştii vor găsi informaţii corecte şi actualizate, privind măsurile naţionale, recomandate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor sau cele impuse de guvernele statelor membre. Aplicaţia îi ajută pe călători să-şi aleagă uşor destinaţia datorită unei hărţi interactive. În condiţii pandemice, turiştii vor găsi informaţii despre situaţia de la frontiere, mijloacele de transport, restricţiile de călătorie sau măsurile de protecţie a sănătăţii şi siguranţei publice, cum ar fi menţinerea distanţei fizice sau purtarea măştii.