Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": Rusia, chemată să coopereze în cazul Navalnîi

Liderii Uniunii Europene au condamnat, la summit-ul de la Bruxelles, tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi, otrăvit cu un agent chimic neurotoxic. Consiliul European aminteşte, într-o declaraţie oficială, că utilizarea armelor chimice e o încălcare gravă a dreptului internaţional. Liderii europeni au cerut autorităţilor de la Moscova să coopereze cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice, în cadrul unei anchete internaţionale imparţiale, care să ducă la pedepsirea celor vinovaţi. Consiliul European a anunţat că va aborda, din nou, această problemă la o reuniune programată pentru 15-16 octombrie.

TRUMP, ÎNCURAJAT DE LIDERI AI UE 
Mai mulţi lideri europeni au transmis azi urări de sănătate preşedintelui american Donald Trump şi soţiei sale, care s-au infectat cu noul coronavirus. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adresat un mesaj, în acest sens, pe contul său de Twitter, dorindu-i cuplului prezidenţial american însănătoşire grabnică. COVID-19 este o luptă pe care continuăm să o ducem cu toţii, a scris Michel, căruia i s-au alăturat şi alţi lideri europeni, inclusiv premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

BCE, GATA DE LANSAREA MONEDEI EURO DIGITALE 
Banca Centrală Europeană a publicat azi un raport privind obiectivul de a emite moneda euro digitală. Raportul a fost elaborat de Grupul operativ la nivel înalt al Eurosistemului, care reuneşte experţi ai BCE şi ai altor 19 bănci centrale naţionale din zona euro. Instituţia bancară precizează, într-un comunicat, că monedă euro digitală reprezintă o formă electronică de bani ai băncii centrale, care ar urma să contribuie la efectuarea rapidă şi sigură a plăţilor zilnice.

UE, CHEMATĂ SĂ AJUTE REPUBLICA MOLDOVA
Europarlamentarul român, Gheorghe Falcă, a adresat o interpelare Comisiei Europene privind finanţarea unui program care propune accesarea fondurilor directe pentru autorităţile publice locale şi pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Republica Moldova. Europarlamentarul român cere executivului european să răspundă cum are de gând să ajute Republica Moldova, după ce a anulat ultima tranşă din programul de sprijin macro-financiar, din cauza neîndeplinirii condiţiilor unui acord bilateral. Din cauza stagnării reformelor, Republicii Moldova a ratat, în vară, obţinerea celei de-a treia tranşe, în valoare de 40 de milioane de euro, dintr-un ajutor macrofinanciar de 100 de milioane de euro. 
Similare
RECOMANDĂRI