Europa Azi

”Europa Azi”: Primele 20 de miliarde de euro pentru redresarea Europei

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

PRIMELE 20 DE MILIARDE DE EURO PENTRU REDRESAREA EUROPEI

Comisia Europeană a atras primele 20 de miliarde de euro pentru finanţarea NextGenerationEU – principalul instrument de răspuns al blocului comunitar la efectele pandemiei de COVID-19. Finanţarea s-a făcut prin intermediul unei obligaţiuni pe zece ani, cu scadenţa la 4 iulie 2031. Este cea mai mare tranzacţie instituţională efectuată într-o singură tranşă, de până acum, şi cea mai mare sumă pe care UE a mobilizat-o într-o singură tranzacţie. Din aceste fonduri se vor face primele plăţi din cadrul instrumentului NextGenerationEU, al Mecanismului de redresare şi rezilienţă şi al diverselor programe finanţate din bugetul UE. Comisarul european Johannes Hahn, responsabil pentru buget şi administraţie, a declarat că prima operaţiune de împrumut reprezintă un prim pas pe un drum lung, care va aduce peste 800 de miliarde de euro pentru redresarea colectivă în urma pandemiei, plasând Europa pe o traiectorie verde, digitală şi rezilientă.

VON DER LEYEN PORNEŞTE ÎN TURNEU PRIN CAPITALELE U.E.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE a finalizat evaluarea primelor planuri naţionale de redresare şi rezilienţă, iar pentru a vedea impactul NextGenerationEU pe teren, ea va începe un turneu prin ţările blocului comunitar. Prima oprire o va face în Portugalia. Această ţară, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, este prima care a depus, la 22 aprilie, propriul Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Ulterior, şeful executivului european va vizita Spania, Grecia, Danemarca şi Luxemburg. Von der Leyen a spus că şi-a descărcat certificatul digital COVID al UE şi speră că acesta poate fi verificat în toate ţările pe care le va vizita. Preşedintele Comisiei a adăugat că deja 15 state membre s-au conectat la sistemul comun, iar ea este curioasă să-l testeze şi să vadă cum va funcţiona acest certificat.

UE-SUA: INIŢIATIVE COMERCIALE ÎN ERA POST-PANDEMICĂ
Summitul UE-SUA din 15 iunie a marcat începutul unui parteneriat transatlantic reînnoit şi a stabilit o agendă comună pentru cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite în era post-pandemică. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au înţeles cu preşedintele american Joe Biden să aibă un dialog permanent pentru a face bilanţul progresului. Rezultatele cheie ale summitului de la Bruxelles includ trei noi iniţiative comerciale majore. Acestea prevăd crearea unui cadru normativ comun pentru aeronavele civile mari, purtarea discuţiilor pentru rezolvarea dezacordurilor privind măsurile referitoare la oţel şi aluminiu până la sfârşitul anului şi înfiinţarea Consiliului UE-SUA pentru comerţ şi tehnologie. În plus, liderii UE şi preşedintele Biden au stabilit să continue dialogul pentru eliminarea de către SUA a vizelor pentru patru ţări membre ale UE – România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru.