Europa Azi

„Europa Azi”. Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene i-a convocat de urgenţă pe miniştrii sănătăţii din blocul comunitar

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ABORDARE COORDONATĂ A IMUNIZĂRII

Preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene i-a convocat de urgenţă pe miniştrii sănătăţii din blocul comunitar, pentru a analiza confirmarea Agenţiei Europene pentru Medicamente privind existenţa unei legături între administrarea vaccinului AstraZeneca şi formarea cheagurilor de sânge la persoanele imunizate. Preocupările de siguranţă au determinat între timp mai multe state membre ale UE să suspende utilizarea vaccinului sau să restricţioneze utilizarea acestuia în funcţie de vârstă. Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, le-a spus miniştrilor că sunt responsabili de deciziile privind campaniile naţionale de vaccinare, persoanele care sunt imunizate şi serurile utilizate. În acelaşi timp, a explicat Kyriakides, este necesară o abordare coordonată în toată Europa, care să nu-i facă sceptici pe cetăţenii şi nici să nu afecteze campania de vaccinare în UE.

PLATFORMĂ DIGITALĂ PENTRU VIITORUL EUROPEI

Comitetul executiv al Conferinţei pentru viitorul Europei a aprobat o nouă platformă digitală multilingvă interactivă, care le va permite cetăţenilor – pentru prima dată la nivelul UE – să îşi exprime opiniile cu privire la orice subiect pe care îl consideră important pentru viitorul Uniunii Europene. Inaugurarea Conferinţei, concepute ca un dialog cu cetăţenii pentru construirea unei Europe mai reziliente, va avea loc pe 9 mai, de Ziua Europei. În următorii doi ani, vor fi organizate mii de dezbateri la diferite niveluri şi pe diverse teme alese de participanţi. Cetăţenii vor putea cu uşurinţă să caute evenimente la care doresc să participe, datorită unei hărţi a acestora. Ei vor fi implicaţi atât în dezbateri, cât şi în procesul de stabilire a concluziilor. Vor fi înaintate propuneri legislative sau recomandări pe termen scurt, mediu şi lung, dar şi modificări ale Tratatelor UE.

26 DE MILIARDE DE EURO PENTRU LUPTA CU PANDEMIA

Exact cu un an în urmă, Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate prezentau planurile unui Răspuns global al UE pentru combaterea pandemiei în ţările partenere din întreaga lume. Lansarea pachetului "Echipa Europa", care combină resurse din UE, şi din care fac parte statele sale membre şi instituţiile financiare europene, a generat, peste un an, un sprijin financiar total de peste 26 de miliarde de euro. Asta înseamnă 65% din pachetul global de răspuns la pandemie, care acum se ridică la peste 40 de miliarde de euro, şi o depăşire cu şase miliarde a angajamentului iniţial. Cu sprijinul Echipa Europa, ţările din vecinătatea estică au primit peste 11 milioane de echipamente de protecţie personală, 12.000 de truse de laborator, peste o mie şi jumătate de ventilatoare, concentratoare de oxigen şi pulsoximetre, şi peste 20.000 de truse pentru testarea PCR.