Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

"Europa Azi": Preşedintele României, Klaus Iohannis, primeşte premiul "Otto cel Mare" în semn de apreciere pentru meritele în procesul european de unificare

Preşedintele României, Klaus Iohannis, primeşte în aceste momente premiul "Otto cel Mare" în semn de apreciere pentru meritele în procesul european de unificare. Ceremonia se desfăşoară în oraşul german Magdeburg, la Catedrala Sfinţilor Mauritius şi Katharina, unde se află mormântul lui Otto I, împăratul Sfântului Imperiu Roman. Premiul 'Otto cel Mare' este acordat, o dată la doi ani, unor personalităţi sau organizaţii pentru merite deosebite în procesul european de unificare şi în promovarea gândirii europene. Distincţia a fost acordată, ,pentru prima dată, în anul în 2005, cu ocazia aniversării a 1.200 de ani de existenţă a oraşului Magdeburg.

PROPUNERE DE COMPROMIS PENTRU BUGETUL UE
Parlamentul European a propus suplimentarea bugetului multianual al UE cu aproape 40 de miliarde de euro. Iniţiativa a fost lansată la câteva zile după ce legislativul a întrerupt negocierile pe această temă cu ţările blocului comunitar. Europarlamentarii cer Consiliului European să convină asupra majorării bugetului UE, în valoare de 1.074 miliarde de euro, la care este ataşat şi planul de relansare economică de 750 miliarde de euro. Legislativul european insistă asupra majorării bugetului pentru implementarea Pactului Verde, susţinerea tranziţiei digitale şi sistemului sanitar.

STRATEGIE PRIVIND NEUTRALITATEA CLIMATICĂ
Comisia Europeană a înaintat azi, strategia UE de reducere a emisiilor de metan. Potrivit executivului european, combaterea emisiilor de metan este esenţială pentru planul de neutralitate climatică până în anul 2050. Strategia Comisiei prevede măsuri de combatere a emisiilor de metan, mai ales în câteva sectoare: energetic, agricol şi cel al deşeurilor. Acestea generează aproximativ 95% din tot volumul emisiilor de metan la nivel mondial. În prezent, UE produce 5 % din totalul emisiilor mondiale de metan şi încurajează ţările lumii să aplice măsuri similare celor europene privind neutralitatea climatică.

DEZNODĂMÂNTUL BREXIT-ULUI, TOT MAI APROAPE 
Uniunea Europeană e pregătită pentru un Brexit fără acord cu Marea Britanie, a anunţat comisarul european pentru piaţa unică, Thierry Breton. Declaraţia vine cu o zi înaintea summit-ului liderilor UE pe tema Brexit-ului. Premierul britanic Boris Johnson a declarat că data de 15 octombrie ar putea fi decisivă pentru un compromis. Principalele disensiuni sunt legate de legea pescuitului. UE vrea ca Londra să respecte normele europene privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea. Marea Britanie insistă, însă, asupra unui acord comercial clasic, cum sunt cele dintre UE şi Norvegia sau Canada.
Similare
RECOMANDĂRI