Europa Azi

„Europa Azi”: Preşedintele Parlamentului European pledează în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

EXTINDEREA ÎN BALCANI VA ADUCE BENEFICII IMENSE

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, pledează în favoarea aderării statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană. Sassoli a spus că extinderea poate aduce beneficii imense atât regiunii, cât şi Europei, care va deveni astfel mai stabilă, prosperă şi paşnică. În toamna acestui an, Slovenia, care va prelua de la 1 iulie preşedinţia Consiliului UE, va găzdui summitul UE-Balcanii de Vest. În cadrul reuniunii, o atenţie specială va fi acordată viitorului ţărilor din Balcani în Europa şi procesului de extindere a UE în regiune. Potrivit lui David Sassoli, ritmul acestui proces va depinde de finalizarea reformelor şi îndeplinirea criteriilor de aderare de către fiecare dintre aceste ţări.

UE VA ATENUA CONSECINŢELE DECARBONIZĂRII ECONOMIEI

Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi regulamentul de instituire a Fondului pentru o tranziţie justă, cu ajutorul căruia tranziţia verde va deveni mai echitabilă şi mai favorabilă incluziunii. Cu un buget de 17,5 miliarde de euro, acesta va reduce costurile socio-economice pentru statele membre şi regiunile UE care depind de combustibili fosili sau de sectoare industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră. Domeniile în care fondul va face investiţii includ formarea şi recalificarea lucrătorilor şi a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, cercetarea şi inovarea, transferul de tehnologii avansate, stocarea energiei, decarbonizarea transportului local, digitalizarea şi consolidarea economiei circulare. Fondul pentru o tranziţie justă va sprijini, în special, întreprinderile mici şi mijlocii, inclusiv nou-înfiinţate, şi va susţine crearea de noi IMM-uri.

NORMELE PRIVIND AJUTOARELE DE STAT, REVIZUITE

Comisia Europeană a invitat astăzi părţile interesate să îşi prezinte comentariile cu privire la proiectul de orientări ale UE privind ajutoarele de stat pentru climă, energie şi mediu. Orientările propuse includ norme de compatibilitate pentru domenii emblematice, cum ar fi infrastructura de mobilitate curată şi biodiversitatea, precum şi eficienţa resurselor pentru a sprijini tranziţia către o economie circulară. Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă de politica în domeniul concurenţei, a declarat că normele revizuite vor permite statelor membre să îndeplinească obiectivele de mediu ale UE din cadrul Pactului verde european, menţinând la un nivel minim posibilele denaturări ale concurenţei. Părţile interesate îşi pot prezenta observaţiile până pe 2 august. Adoptarea noilor orientări este prevăzută pentru sfârşitul acestui an.