Europa Azi

„Europa Azi”. Preşedintele Consiliului European a pledat pentru o industrie farmaceutică a blocului comunitar mai independentă

TVR MOLDOVA vă prezintă un sumar al principalelor evenimente care s-au derulat azi în statele Uniunii Europene.

SPRE O INDUSTRIE FARMACEUTICĂ MAI INDEPENDENTĂ

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a pledat pentru o industrie farmaceutică a blocului comunitar mai independentă faţă de SUA şi Asia. Azi, la Forumului Economic de la Bruxelles, Michel a spus că autonomia strategică a UE trebuie să asigure accesul tuturor cetăţenilor europeni la medicamente. Liderii europeni au aprobat deja pachetul de relansare economică a UE, în valoare de peste 1.800 de miliarde de euro. Documentul urmează a fi aprobat, până la sfârşitul anului, de Parlamentul European, care a cerut, într-o rezoluţie, acordarea fondurilor europene potrivit criteriului respectării statului de drept.

REMANIERI ÎN EXECUTIVUL EUROPEAN

Vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, lituanianul Valdis Dombrovskis, ar urma să devină noul comisar european pentru comerţ. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus candidatura lui Dombrovskis pentru a suplini funcţia de comisar pentru comerţ, devenită vacantă în urmă cu două săptămâni, când irlandezul Phil Hogan a fost somat să demisioneze din cauza încălcării măsurilor antiepidemice. Tot azi, Mairead McGuinness a fost desemnată comisar european al Irlandei responsabil cu serviciile financiare. Ambele candidaturi urmează să fie aprobate de Parlamentul European.

COOPERARE PENTRU INTEGRAREA MIGRANŢILOR

Comisia Europeană îşi reia cooperarea cu sindicatele, camerele de comerţ şi organizaţiile patronale din UE pentru a îmbunătăţi sistemul de integrare a migranţilor şi refugiaţilor pe piaţa muncii. Părţile au semnat o declaraţie comună în care îşi reafirmă interesul de a colabora în cadrul Parteneriatului european pentru integrare, lansat acum trei ani. Comisia Europeană a finanţat, până acum, numeroase proiecte puse în aplicare de organizaţii ale partenerilor sociali şi economici, care promovează integrarea refugiaţilor pe piaţa forţei de muncă.

1,2 MILIOANE DE EURO PENTRU O CERCETĂTOARE DIN ROMÂNIA

O cercetătoare din România a câştigat un grant de peste un milion de euro oferit de Uniunea Europeană. E vorba de Alexanda Baneu, care devenit unul dintre cei peste 400 de laureaţi ai concursului de granturi destinate cercetătorilor începători. Granturile, în valoare totală de aproape 700 de milioane de euro, fac parte din programul UE pentru cercetare şi inovare Orizont 2020. Ele sunt oferite pentru inovaţii în toate disciplinele ştiinţifice: de la cercetarea vaccinurilor până la cea a materiei negre din univers.