„Europa Azi”. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va ieşi din autoizolare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va ieşi din autoizolare

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

URSULA VON DER LEYEN IESE DIN AUTOIZOLARE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va ieşi din autoizolare în această seara, după ce a fost testată negativ pentru Covid-19. Ea a luat decizia, în pofida recomandărilor agenţiei europene de sănătate publică, care propun 14 zile de autoizolare după intrarea în contact cu o persoană testată pozitiv. Von der Leyen urmează însă regulile belgiene, din propria ţară, unde au restricţiile au fost relaxate. Von der Leyen, a intrat în autoizolare după ce în urmă cu o săptămână a participat la o întâlnire cu o persoană infectată.

APEL CĂTRE CONSILIUL EUROPEAN

Liderii grupurilor parlamentare din legislativul UE au cerut Consiliului European să ia decizii mai clare privind redresarea economică a blocului comunitar. Ei i-au solicitat preşedintelui Consiliului, Charles Michel, să includă pe agenda summitului UE din 15-16 octombrie teme legate de investiţiile în digitalizare şi reducerea emisiilor de carbon, inclusiv privind pregătirea Uniunii Europene pentru retragerea fără acord a Marii Britanii din blocul comunitar.

REDRESAREA ECONOMICĂ, ÎN PERICOL

Al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea pune în pericol redresarea economică în zona euro. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că pandemia a afectat economia pe termen lung, chiar dacă politica monetară şi fiscală a fost mai eficientă, decât în timpul crizei financiare. Datele BCE arată că inflaţia zonei euro a fost negativă în ultimele două luni, iar BCE vrea să o menţină la aproape 2%.

CURTEA DE JUSTIŢIE A U.E. CONDAMNĂ UNGARIA

Curtea de Justiţie a UE a condamnat Ungaria pentru adoptarea unei legi care a perturbat activitatea Universităţii Centrale Europene de la Budapesta, fondată de miliardarul George Soroş. Potrivit legii, nu sunt recunoscute diplomele emise de instituţiile de învăţământ străine, care nu au corespondent în statele de origine. Curtea Europeană de Justiţie a calificat drept discriminatoriu actul normativ. Din cauza acestei legi, George Soroş a fost nevoit să transfere o mare parte din activităţile Universităţii în capitala Austriei, Viena.
 
Similare
RECOMANDĂRI