Europa Azi

"Europa Azi": Preşedintele Comisiei Europene a criticat statele membre ale UE, care vor relaţii mai strânse cu Rusia

În primul său discurs privind starea Uniunii Europene, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat statele membre, care vor relaţii mai strânse cu Rusia. Şeful executivului european a declarat că otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi, demonstrează că, în Rusia, drepturile omului sunt încălcate, la fel ca în Belarus sau China. Ursula von der Leyen a pledat pentru adoptarea unei noi legi de tipul Magniţki, pentru a sancţiona încălcarea drepturilor omului şi mai ales atentatele asupra oponenţilor politici.

URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: "Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi cu un agent chimic avansat nu este o premieră. Am văzut tiparul în Georgia şi Ucraina, Siria şi Salisbury – şi în imixtiunea electorală din întreaga lume. Acest model nu se schimbă – şi nici o conductă (n.r. de gaz) nu va schimba acest lucru."

Preşedintele Comisiei Europene s-a referit azi şi la alte probleme spionoase pe care le întâmpină blocul comunitar. Între acestea se numără relaţia tot mai tensionată dintre Grecia şi Turcia, dar şi intenţiile Marii Britanii de a încălca acordul de Brexit, semnat între UE şi Regatul Unit la începutului acestui an. 

TURCIA, ACUZATĂ DE ÎNCĂLCAREA LEGILOR INTERNAŢIONALE

URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: "Turcia este şi va fi întotdeauna un vecin important. Dar, în timp ce ne aflăm împreună aproape pe hartă, distanţa dintre noi pare să crească. Da, Turcia este situată într-o regiune care se confruntă cu tulburări. Şi da, ea primeşte milioane de refugiaţi, şi pentru că îi găzduieşte, noi oferim un ajutor financiar considerabil. Însă nimic din asta nu justifică tentativa de intimidare a vecinilor săi. Statele noastre membre, Cipru şi Grecia, pot conta mereu pe o solidaritate totală din partea Europei pentru a-şi proteja drepturile legitime în materie de suveranitate."

URSULA VON DER LEYEN CERE LONDREI RESPECTAREA ACORDULUI

URSULA VON DER LEYEN, preşedintele Comisiei Europene: "Acest acord de retragere a durat trei ani pentru a fi negociat şi am lucrat neîncetat la el. Linie cu linie, cuvânt cu cuvânt. Şi împreună am reuşit. Iar rezultatul garantează drepturile cetăţenilor noştri, interesele financiare, integritatea pieţei unice şi ceea ce e crucial - Acordul din Vinerea Mare. Şi Uniunea Europeană, şi Marea Britanie au convenit în comun că este cea mai bună şi unică modalitate de asigurare a păcii pe insula Irlanda. Şi nu vom face niciodată pasul înapoi. Acest acord a fost ratificat de acest legislativ şi de Camera Comunelor. El nu poate fi modificat, ignorat sau aplicat unilateral. Aceasta este o chestiune de drept, încredere şi bună credinţă."