Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Premiul "SAHAROV-2020", acordat opoziţiei belaruse

TVR MOLDOVA vă prezintă un scurt rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat azi în Uniunea Europeană.

PREMIUL "SAHAROV-2020", ACORDAT OPOZIŢIEI BELARUSE

Parlamentul European a acordat premiul Saharov opoziţiei democratice din Belarus pentru mişcările democratice împotriva regimului de la Minsk. Preşedintele legislativului european, David Sassoli, i-a felicitat pe belaruşi pentru curaj şi i-a îndemnat să nu renunţe la lupta pentru libertate. Protestele din Belarus continuă a treia lună la rând. Zeci de mii de oameni contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale din 9 august, în urma cărora, Alexandr Lukaşenko şi-a adjudecat victoria pentru a şasea oară la rând.

LIDERII U.E. REVIN ASUPRA MĂSURILOR ANTI-PANDEMICE

Liderii ţărilor UE se vor reuni pe 29 octombrie pentru a hotârî ce măsuri să ia împotriva celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a chemat ţările UE să-şi unească eforturile şi să coopereze atunci când impun restricţii, pentru a nu împiedica libera circulaţie între statele membre. În ultimele săptămâni, numărul îmbolnăvirilor de Covid-19 a crescut simţitor în ţările UE. Cele mai afectate sunt Spania şi Italia, care înregistrează peste 15 mii de cazuri zilnice.

UN NOU SPRIJIN PENTRU REDRESARE ECONOMICĂ

Banca Europeană de Investiţii va acorda 190 de milioane de euro întreprinderilor private din România, pentru a depăşi efectele pandemiei de coronavirus. Sute de întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de susţinere financiară pentru a proteja locurile de muncă şi pentru a debloca investiţiile economice. Banca Europeană de Investiţii a acordat în total 20 miliarde de euro la nivel global, pentru reducerea impactului economic al pandemiei.

U.E. ŞI MAREA BRITANIE REIAU NEGOCIERILE

Negocierile privind comerţul dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, vor fi reluate în această săptămână. Negociatorii-şefi ai celor două părţi au convenit să revină la discuţii, după ce în urmă cu câteva zile nu au reuşit să ajungă la un compromis. Guvernul de la Londra vrea să decidă unilateral asupra categoriilor de bunuri care vor fi taxate când vor ajunge în Irlanda de Nord. Potrivit Acordului încheiat iniţial cu Bruxelles-ul, această decizie ar trebui luată de o comisie comună, formată din membri ai UE şi Regatului Unit.  
Similare
RECOMANDĂRI