Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa azi: Polonia cere un summit al UE privind Belarus, UE oferă un nou ajutor financiar pentru Liban

POLONIA CERE UN SUMMIT U.E. PRIVIND BELARUSUL

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat autorităţile din Belarus pentru violenţă împotriva protestarilor care au ieşit în stradă în urma alegerilor prezidenţiale. El a cerut autorităţilor de la Minsk să oprească escaladarea situaţiei şi să să respecte drepturile fundamentale ale omului. Între timp, Polonia a cerut organizarea unui summit extraordinar al UE şi a îndemnat liderii europeni să susţină poporul belarus în căutarea libertăţii.

UN NOU AJUTOR FINANCIAR PENTRU LIBAN

Uniunea Europeană mai alocă Libanului 30 de milioane de euro pentru acoperirea pagubelor produse în urma recentelor explozii din portul capitalei, Beirut. Săptămâna trecută, U.E. a oferit 33 milioane de euro şi materiale, echipelor libaneze de intervenţie. Exploziile din portul capitalei ţării s-au soldat cu peste 130 de morţi şi 5000 de răniţi. Fără adăpost au rămas 300.000 de oameni.

CANDIDATURA S.P.D. LA FUNCŢIA DE CANCELAR

Social-democraţii germani au decis să propună candidatura ministrului de finanţe, Olaf Scholz, la funcţia de cancelar. Alegerile federale vor avea loc anul viitor şi vor marca finalul celui de-al patrulea mandat al actualului cancelar creştin-democrat Angela Merkel, care a anunţat că nu va mai candida. În prezent, social-democraţii se află pe locul la treilea în sodaje, cu mult în spatele conservatorilor şi Verzilor.

OPTIMISM PRIVIND OBŢINEREA VACCINULUI

Comisarul european pentru Sănătate a declarat că un vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi disponibil până la sfârşitul acestui an. În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a încheiat discuţiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin. Comisia ar urma să cumpere 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor blocului comunitar. Executivul european negociază şi cu alţi producători de vaccinuri.

U.E. PROMOVEAZĂ LECTURA

Parlamentul European a publicat pe pagina sa de internet o bibliotecă virtuală multilingvă cu articole şi cărţi ce conţin informaţii despre politici europene, drept, economie şi relaţii internaţionale. Biblioteca virtuală a fost lansată duminică, de Ziua iubitorilor de carte, şi e menită să încurajeze lectura în rândul elevilor şi studenţilor. Pentru a accesa articolele şi cărţile disponibile, utilizatorii trebuie să-şi creeze un cont.
Similare
RECOMANDĂRI