Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Europa Azi: Pas decisiv în combaterea schimbărilor climatice

La un an de la lansarea Pactului Verde European, liderii UE au ajuns la un acord istoric privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55 la sută până în anul 2030. Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, noul acord privind clima, e un pas decisiv pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică în anul 2050. Liderii europeni au ajuns la un consens simbolic asupra obiectivelor privind lupta împotriva schimbărilor climatice, după aproape zece ore de negocieri şi un an de tratative complicate. Consiliul European a invitat instituţiile legislative ale UE să examineze noul obiectiv şi să-l adopte cât mai devreme.

UE ÎŞI MODERNIZEAZĂ SURSELE DE ENERGIE

Comisia Europeană a prezentat prima iniţiativă din noul Plan de acţiune pentru economia circulară şi a propus modernizarea legislaţiei UE privind bateriile electrice. Potrivit acestei propuneri, bateriile introduse pe piaţa comunitară vor fi durabile, de înaltă performanţă şi sigure. Îmbunătăţirea bateriilor şi a performanţei acestora va avea o contribuţie esenţială la electrificarea transportului rutier, ceea ce va reduce semnificativ emisiile generate de acesta, şi va spori ponderea energiei din surse regenerabile în întregul sector energetic al UE.

BCE MENŢINE DOBÂNDA DE 0%

Banca Centrală Europeană a decis să menţină dobânda pentru operaţiunile de refinanţare la cel mai scăzut nivel din istorie, între zero şi 0,5 la sută. Consiliul guvernatorilor BCE a mai decis să majoreze cu 500 de milioane de euro, pachetul financiar al Programului de Achiziţii Urgente în Pandemie, până la 1,85 de miliarde de euro. În plus, membrii Consiliului au prelungit perioada prevăzută pentru achiziţiile în cadrul Programului, cel puţin până la sfârşitul lunii martie a anului 2022.

FRONTIERE EXTERNE MAI SIGURE ŞI MAI UMANE

Parlamentul European şi Consiliul UE au ajuns la un acord privind fondul de gestionare a frontierelor pentru perioada 2021-2027, în valoare de peste 6 miliarde de euro. Fondul va sprijini gestionarea integrată a frontierelor europene externe, precum şi o politică de vize comună pentru a facilita călătoriile legitime. Acţiunile în cadrul instrumentului se vor baza pe principiile nediscriminării şi pe dreptul cetăţenilor străini de a nu fi reîntorşi în ţările lor de origine, în care persistă riscul tratamentelor inumane. Pentru minorii fără tutelă şi persoanele vulnerabile, vor fi dezvoltate sisteme integrate de protecţie la frontierele externe ale UE şi va fi sprijinită eliberarea vizelor de statele membre din motive umanitare.

 
Similare
RECOMANDĂRI