Europa Azi

Europa Azi: Parlamentul European nu îl va recunoaşte pe Alexandr Lukaşenko drept noul preşedinte al Belarusului

Parlamentul European nu îl va recunoaşte pe Alexandr Lukaşenko drept noul preşedinte al Belarusului.  Într-o rezoluţie adoptată azi cu 574 de voturi pentru, 37 împotrivă şi 82 de abţineri, europarlamentarii au respins rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august, precizând că acestea au fost fraudate. Parlamentul European îndeamnă consiliul UE să aplice imediat sancţiuni ample şi eficace împotriva tuturor demnitarilor belaruşi vinovaţi de frauda electorală şi de violenţele organelor de forţă împotriva protestatarilor. Legislativul european solicită şi noi alegeri prezidenţiale în Belarus sub supraveghere internaţională.


POLONIA, ACUZATĂ DE SUBMINAREA DEMOCRAŢIEI

Situaţia statului de drept s-a deteriorat semnificativ în Polonia, susţine Parlamentul European, într-o rezoluţie. Europarlamentarii îşi exprimă în special îngrijorarea faţă de subminarea independenţei judecătorilor prin plasarea lor sub controlul guvernului. În 2017, Comisia Europeană a activat împotriva Poloniei procedura prevăzută în Articolul 7 din Tratatul UE, pentru a lipsi această ţară de dreptul de vot în Consiliul UE. Această sancţiune trebuie votată unanim de ţările membre, iar Partidul Lege şi Justiţie de la Varşovia a ignorat avertismentele, mizând pe susţinerea Ungariei, al cărei guvern, e la fel de criticat de Bruxelles pentru încălcarea valorilor democratice.

OMS CERE MENŢINEREA CARANTINEI DE 14 ZILE

Europa se confruntă cu un nivel alarmant de transmitere a COVID-19, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, şi-a exprimat îngrijorarea că, în aceste condiţii, multe dintre ţările UE au scurtat perioada de carantină, iar alte au anunţat că, în scurt timp, vor face acelaşi lucru. OMS recomandă menţinerea carantinei de 14 zile şi atrage atenţia că, în prezent, numărul de noi cazuri de îmbolnăvire îl depăşeşte pe cel înregistrat în lunile martie şi aprilie, când au fost impuse cele mai dure restricţii antipandemice.

PLAN MAI AMBIŢIOS PRIVIND NEUTRALITATEA CLIMATICĂ

Comisia Europeană şi-a prezentat astăzi planul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din anii 90. Potrivit executivului european, o asemenea diminuare a emisiilor de carbon, va permite atingerea neutralităţii climatice până în 2050. UE vrea să sporească în următorii ani eficienţa energetică şi cota de energie regenerabilă, inclusiv pentru redresarea economică a Europei în urma pandemiei de coronavirus. Comisia Europeană promovează în prezent inovaţia în sfera tehnologiilor curate, încurajând competitivitatea şi crearea locurilor de muncă ecologice.