Europa Azi

"Europa Azi": Pandemia de COVID-19 revine în ţările Uniunii Europene

Pandemia de Covid-19 revine în ţările Uniunii Europene. Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, în ultimele două săptămâni, România a înregistrat cea mai mare rată de decese provocate de noul coronavirus, peste 3 cazuri la suta de mii de locuitori. România e urmată, la acest capitol, de Bulgaria, Luxemburg şi Belgia, care au raportat câte un deces la acelaşi număr de locuitori. Cea mai ridicată rată a îmbolnăvirilor se înregistrează în Spania, Luxemburg şi Malta, România fiind pe locul patru în acest clasament.

AVERTISMENT PRIVIND POVARA DATORIILOR PUBLICE
Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat guvernele din Uniunea Europeană să folosească stimulentul masiv pe care l-au implementat în timpul pandemiei de coronavirus pentru a-şi îmbunătăţi economiile sau pentru a contracara riscul producerii unei alte crize a datoriilor. Draghi a spus că, în caz contrar, povara acestor datorii va fi suportată de viitoarele generaţii. Comentariile lui vin pe fondul unei dezbateri, la nivel mondial, în care guvernele lumii, îngrijorate de creşterea poverii datoriilor publice, discută extinderea sprijinului pentru aplanarea crizei.

CONSULTĂRI PUBLICE PE TEMA BUGETULUI MULTIANUAL
Ministerul Fondurilor Europene a demarat consultări publice transparente privind bugetul multianul al UE. La consultări participă peste o mie de reprezentanţi ai societăţii civile, patronatelor, sindicatelor şi instituţiilor publice. Pentru România sunt prevăzute 31 de miliarde euro, bani care urmează a fi investiţi în dezvoltarea infrastructurii de transport şi de alimentare cu apă, la diminuarea decalajelor inter-regionale, pentru digitalizarea economiei dar şi pentru încurajarea antreprenoriatului tinerilor şi celor din mediul rural.


CREŞTE RATA INFLAŢIEI ÎN UE
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat, luna trecută, până la 0,9 la sută, cu o zecime de procent mai mult faţă de luna iunie. Potrivit Oficiului European de Statistică, cele mai ridicate rate ale inflaţiei s-au înregistrat în Ungaria, Polonia, Cehia şi România. Comparativ cu situaţia din iunie, luna trecută rata anuală a inflaţiei a scăzut în 10 state şi a rămas stabilă în alte trei ţări ale blocului comunitar. În celelalte 14 state ale UE a avut loc o creştere a ratei anuale a inflaţiei. În România, acest indicator a urcat de la 2,2%, în luna iunie, la 2,5%, în iulie.