Europa Azi

„Europa Azi”. O nouă investiţie în energia verde

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

O NOUĂ INVESTIŢIE ÎN ECONOMIA VERDE

Banca Europeană de Investiţii a acordat un împrumut de 100 de milioane de euro companiei daneze Novozymes, liderul mondial în dezvoltarea substanţelor biologic-active. Finanţarea va sprijini cercetarea şi producerea enzimelor utilizate în activităţi casnice şi industriale, reducând produsele chimice tradiţionale. Cererea pentru substanţe biologice este în creştere datorită potenţialului de înlocuire a substanţelor mai puţin ecologice sau a proceselor mai consumatoare de energie. Acestea sunt folosite, de exemplu, pentru spălarea hainelor la temperaturi scăzute, economisind astfel energie sau pentru reducerea emisiilor de CO2 în agricultură, prin adăugarea enzimelor în hrana animalelor. Din 2004, Banca Europeană de Investiţii a pus la dispoziţia companiei daneze 740 de milioane de euro.

PROPUNERILE PRIVIND DREPTURILE DE PESCUIT, INACCEPTABILE

Discuţiile privind drepturile de pescuit ale UE în apele britanice bat pasul pe loc, în ciuda soluţiilor de compromis venite din ambele tabere. Potrivit unei noi propuneri a Regatului Unit, pescarii din Uniunea Europeană vor putea să păstreze două treimi din captura de peşte, în timp ce ultima ofertă a UE a fost renunţarea la un sfert din captură, pe parcursul unei perioade de tranziţie de şase ani. Respinsă de Londra, propunerea Bruxellesului a deranjat şi guvernul francez, care a declarat că nu va trece de "liniile roşii" pe care şi le-a marcat când a venit vorba de drepturile UE de a pescui în apele britanice. Reacţionând la nouă propunere a cabinetului britanic, ministrul francez adjunct pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a spus că şi aceasta este inacceptabilă pentru Franţa.

TARIFE REDUSE PENTRU APELURI VOCALE LA NIVELUL U.E.

Comisia Europeană a adoptat un nou Regulament care stabileşte tarifele maxime pe care operatorii le aplică reciproc atunci când conectează un apel telefonic. Consumatorii europeni vor plăti mai puţin şi vor beneficia de oferte mai variate atât pentru apelurile fixe, cât şi pentru cele mobile. Astfel, tariful maxim pentru apelurile mobile va fi de 0,2 eurocenţi pe minut. Acesta va fi introdus treptat, până în 2024. Apelurile fixe vor fi taxate cu cel mult 0,07 eurocenţi pe minut, de asemenea, după o ajustare treptată, care se va încheia la sfârşitul anului 2021.