Europa Azi

„Europa Azi”. O nouă autoritate UE pentru urgenţe de sănătate

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

O NOUĂ AUTORITATE UE PENTRU URGENŢE DE SĂNĂTATE

Comisia Europeană a lansat astăzi Autoritatea UE pentru pregătire şi răspuns în cazuri de urgenţă sanitară. Noua autoritate, denumită HERA, va anticipa ameninţările şi potenţialele crize de sănătate, prin colectarea informaţiilor relevante şi construirea capacităţilor de răspuns necesare. La apariţia unei situaţii de urgenţă, HERA va asigura dezvoltarea, producerea şi distribuţia medicamentelor, vaccinurilor şi altor echipamente medicale, cum ar fi mănuşi sau măşti, care au fost deseori insuficiente în prima fază a răspunsului la coronavirus. HERA este un pilon cheie al Uniunii Europene în domeniul sănătăţii şi va umple un gol în răspunsul şi pregătirea UE în caz de urgenţă sanitară.

34 DE MILIARDE DE EURO ÎN SPRIJINUL ŢĂRILOR PARTENERE

Uniunea Europeană şi instituţiile financiare europene, reunite în Echipa Europa, au oferit până în prezent 34 de miliarde de euro ţărilor partenere, pentru a le sprijini în lupta cu pandemia de COVID. Această plată depăşeşte cu mult pachetul iniţial de sprijin de 20 de miliarde de euro, lansat la 8 aprilie 2020 de şeful executivului UE, Ursula von der Leyen. Până în aprilie 2021, pachetul de sprijin a crescut până la 46 de miliarde de euro, pentru a ajuta peste 130 de ţări partenere să combată pandemia şi consecinţele acesteia. Din suma deja plătită, 1,8 miliarde de euro au fost cheltuite pentru a răspunde de urgenţă la nevoile umanitare, 6,3 miliarde – pentru consolidarea sistemelor de sănătate, de apă şi de salubritate, iar 25,8 miliarde de euro – pentru atenuarea consecinţelor sociale şi economice ale pandemiei.

NOI MĂSURI PENTRU SIGURANŢA JURNALIŞTILOR ÎN UE

Executivul European a prezentat astăzi un set de recomandări pentru îmbunătăţirea siguranţei profesioniştilor din mass-media. O primă recomandare este ca statele membre să ancheteze şi să penalizeze toate infracţiunile împotriva jurnaliştilor, utilizând legislaţia naţională şi europeană existentă. Este prevăzută inclusiv crearea unor servicii de sprijin naţionale, care să ofere asistenţă prin telefon, consiliere juridică, sprijin psihologic şi adăposturi pentru profesioniştii din mass-media care sunt ţinta unor ameninţări. În plus, se solicită o protecţie sporită a jurnaliştilor în timpul demonstraţiilor, îmbunătăţirea siguranţei în mediul online şi un sprijin special pentru jurnaliştii care aparţin grupurilor minoritare sau abordează teme legate de egalitate.