Europa Azi

Europa Azi. Noi parteneriate pentru o Europă ecologică şi digitală

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

NOI PARTENERIATE PENTRU O EUROPĂ ECOLOGICĂ ŞI DIGITALĂ

Comisia Europeană a lansat 11 parteneriate europene în domeniul industriei pentru a stimula investiţiile în cercetare şi inovare şi pentru a depăşi provocările majore legate de climă şi durabilitate. Noile parteneriate au fost lansate pentru a accelera tranziţia către o Europă ecologică şi digitală, şi pentru a îmbunătăţi concurenţa în industria europeană. Investiţiile din partea statelor membre şi a partenerilor privaţi, se ridică la aproximativ 22 de miliarde de euro, bani prevăzuţi pentru proiecte inovatoare. În cadrul parteneriatelor va fi abordată problema emisiilor provenite din activitatea marilor companii industriale. Acestea vor putea dezvolta şi folosi baterii de înaltă performanţă, combustibili sustenabili şi instrumente de inteligenţă artificială, inclusiv tehnologii de date şi robotică.

SERVICII CHEIE PENTRU COPIII AFLAŢI ÎN DIFICULTATE

Consiliul UE a adoptat o hotărâre prin care recomandă instituirea Garanţiei europene pentru copii. Scopul acesteia este prevenirea şi combaterea sărăciei şi excluziunii sociale a copiilor aflaţi în dificultate, prin garantarea accesului la un set de servicii cheie. Statele UE sunt îndemnate să asigure accesul gratuit la educaţie şi îngrijire până la vârsta şcolarizării, la o alimentaţie sănătoasă zilnică a elevilor şi la asistenţă medicală. Se mai recomandă garantarea accesului la o locuinţă adecvată. În UE, aproape 18 milioane de copii sunt expuşi riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Potrivit ministrului portughez al muncii, solidarităţii şi securităţii sociale, Ana Mendes Godinho, Garanţia europeană pentru copii reprezintă un pas important în direcţia atingerii obiectivului UE de reducere a acestui număr cu cinci milioane, până în 2030.

UE ACCELEREAZĂ FINALIZAREA REŢELEI DE TRANSPORT

Miniştrii statelor membre din sectorul transporturilor au adoptat noile norme cu privire la reţeaua transeuropeană de transport. Acestea clarifică procedurile pe care promotorii de proiecte trebuie să le urmeze în procesul de autorizare a proiectelor transfrontaliere. Directiva se va aplica în cazul proiectelor de finalizare a tronsoanelor reţelei centrale TEN-T. Aceasta este formată din elementele reţelei globale TEN-T care au cea mai mare importanţă strategică pentru UE. Reţeaua centrală urmează să fie finalizată până în 2030, iar cea globală până în 2050. Directiva se va aplica şi în cazul proiectelor privind coridoarele reţelei centrale, al căror cost total depăşeşte 300 de milioane de euro. Statele membre pot să aplice directiva şi în cazul altor proiecte privind ambele reţele TEN-T, ca parte a unei abordări armonizate şi ample a proiectelor de infrastructură de transport.