Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Noi oportunităţi de studii pentru europeni

Cele mai importante ştiri în rubrica Europa Azi:

UE INVESTEŞTE ÎN APĂRAREA COMUNĂ

Preşedinţia germană a Consiliului UE şi Parlamentul European au ajuns la un acord privind crearea Fondului European de Apărare, finanţat cu aproape miliarde de euro în următorii şapte ani. Două treimi din această sumă e destinată dezvoltării apărării, iar restul - lucrărilor de cercetare. Decizia de creare a Fondului vine după primul raport anual din istorie privind apărarea europeană, care a stabilit că Uniunea Europeană nu are suficiente capacităţi militare pentru a îndeplini obiectivele autonomiei sale strategice. Pentru depăşirea acestei probleme, noul Fond va sprijini cooperarea dintre statele membre ale UE la fiecare etapă a procesului de dezvoltare a tehnologiilor de apărare. În plus, va asigura participarea companiilor din industria de apărare de toate nivelurile, inclusiv a întreprinderilor mici şi mijlocii.

BLOCUL COMUNITAR ÎŞI CONSOLIDEAZĂ SECURITATEA

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o serie de concluzii privind securitatea internă şi parteneriatul poliţienesc european. Astfel, până în 2025, statele membre ale UE trebuie să ducă la bun sfârşit mai multe obiective prioritare pentru a răspunde eficient provocărilor de securitate şi pentru a valorifica potenţialul inteligenţei artificiale. În afară de consolidarea agenţiilor europene, precum Europol şi Frontex, Consiliul UE îşi propune îmbunătăţirea cooperării la nivel mondial, pentru a asigura respectarea legii, combaterea terorismului şi criminalităţii organizate transnaţionale.

NOI OPORTUNITĂŢI DE STUDII PENTRU EUROPENI

Parlamentul European şi Consiliului UE au semnat acordul cu privire la noul program Erasmus+ pentru perioada 2021-2027. Noul program, lansat cu succes în 1987, va beneficia acum de un buget aproape dublu faţă de cel anterior. Erasmus+ este unul dintre programele emblematice ale UE, care a stimulat de-a lungul ultimelor trei decenii evoluţia personală, socială şi profesională a peste 10 milioane de europeni. Tot atâţia europeni vor beneficia de suportul programului pe parcursul următorilor şapte ani. Cu un buget de peste 26 de miliarde de euro, noul program Erasmus va fi mai favorabil incluziunii, mai inovator, şi mai ecologic.
Similare
RECOMANDĂRI