Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Noi măsuri pentru apărarea drepturilor omului

TVR MOLDOVA vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, petrecute în spaţiul european:

ACCES MAI LARG LA VACCINURI ANTI-COVID-19
Spitalele din UE vor fi scutite de TVA atunci când vor procura vaccinuri împotriva coronavirusului şi teste pentru depistarea acestuia. Consiliul UE a adoptat o decizie propusă în acest sens de Comisia Europeană. Noile norme, au fost adoptate în unanimitate de toate statele membre şi oferă un acces mai larg la instrumentele necesare pentru prevenirea, depistarea şi tratarea coronavirusului. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a confirmat că vaccinurile împotriva coronavirusului vor putea fi achiziţionate fără TVA pe tot teritoriul UE. Noile norme vor fi în vigoare până la sfârşitul anului 2022.

NOI MĂSURI PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR OMULUI
Consiliul Uniunii Europene a adoptat astăzi în premieră instituirea Regimului global de sancţiuni în domeniul drepturilor omului. Măsurile restrictive se aplică în cazul unor acte de genocid, crime împotriva umanităţii şi altor încălcări grave ale drepturilor omului: tortura, sclavia, crimele extrajudiciare, arestările arbitrare sau reţinerile. Consiliul va stabili, revizui şi modifica lista sancţiunilor la propunerea unui stat membru sau a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate. Potrivit Consiliului UE, decizia de astăzi demonstrează că promovarea şi protecţia drepturilor omului rămân priorităţi ale blocului comunitar.

UE DEZVOLTĂ POLITICA DE SECURITATE
Consiliul UE a adoptat astăzi concluziile referitoare la pactul privind politica de securitate şi apărare comună civilă. În acest fel, miniştrii europeni de externe şi-au reafirmat angajamentul de a face ramura civilă a politicii de securitate şi apărare comună mai eficientă, mai flexibilă şi mai coordonată. Consiliul UE subliniază contribuţia semnificativă a misiunilor civile pentru pacea şi stabilitatea internaţională, ca parte esenţială a abordării integrate a UE în materie de conflicte şi crize externe. Uniunea Europeană are în prezent 11 misiuni civile aflate în misiuni peste hotare: în Ucraina, Georgia, Kosovo, Libia, teritoriile palestiniene, Republica Centrafricană, Niger, Mali, Somalia şi Irak.
RREDACTOR NICOLAE MEREUŢĂ
Similare
RECOMANDĂRI