Europa Azi

„Europa Azi”: Noi măsuri împotriva exploatării migranţilor

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

ACORD PENTRU REZOLVAREA TENSIUNILOR DIN KOSOVO

Uniunea Europeană a facilitat astăzi încheierea unui acord între Belgrad şi Priştina pentru rezolvarea tensiunilor din nordul Kosovo. Situaţia la frontieră a devenit extrem de tensionată după ce guvernul de la Priştina a anunţat că toate autovehiculele sârbe care intră în Kosovo trebuie să aibă plăcuţe de înmatriculare provizorii, eliberate de autorităţile kosovare. Şi şoferii din Kosovo sunt obligaţi să utilizeze la intrarea în Serbia plăcuţe de înmatriculare sârbeşti, după ce fosta provincie Kosovo şi-a declarat independenţa de Belgrad în 2008. Potrivit acordului, pe 2 octombrie, părţile îşi vor retrage unităţile speciale de poliţie de la punctele de trecere comune.

NOI MĂSURI ÎMPOTRIVA EXPLOATĂRII MIGRANŢILOR

Comisia Europeană a adoptat un plan de acţiune reînnoit al UE împotriva introducerii ilegale de migranţi pentru perioada 2021-2025. Potrivit acestuia, Comisia, în colaborare cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, va dezvolta parteneriate operaţionale pentru combaterea fenomenului. Ca răspuns la noile provocări, cum ar fi situaţia de la frontierele externe ale UE cu Belarus, vor fi dezvoltate noi instrumente operaţionale, juridice, diplomatice şi financiare pentru a combate introducerea ilegală de migranţi facilitată de stat. Pentru sancţionare, va fi îmbunătăţită punerea în aplicare a cadrului juridic, inclusiv prin Protocolul ONU împotriva traficului ilegal de migranţi pe cale terestră, a aerului şi pe mare.

SPRIJIN DE 149.6 MILIOANE DE EURO PENTRU REFUGIAŢII SIRIENI

Ambasadorii UE au aprobat o finanţare de aproape 150 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe refugiaţii sirieni aflaţi în Turcia. Scopul acestei finanţări este de a oferi în continuare sprijin pentru un million 8 sute de mii de sirieni, dar şi comunităţilor gazdă turceşti, care au în prezent cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume. Banii vor permite extinderea programului Reţeaua de Siguranţă Socială de Urgenţă, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Federaţia Internaţionala a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii. Cu ajutorul unor alocaţii lunare, cel mai mare program umanitar din istoria UE îi ajută pe sirienii refugiaţi în Turcia să-şi acopere nevoile esenţiale, cum ar fi chiria, transportul, facturile, alimentele şi medicamentele, şi să-şi reconstruiască vieţile cu demnitate.