Europa Azi

„Europa Azi”. Noi discuţii privind achiziţionarea de vaccinuri de către UE

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

NOI DISCUŢII PRIVIND ACHIZIŢIONAREA DE VACCINURI

Comisia Europeană a încheiat astăzi discuţiile preliminare cu compania farmaceutică Valneva pentru achiziţionarea a până la 60 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19. Valneva creează un vaccin cu virus inactivat. Tehnologia este utilizată de majoritatea vaccinurilor antigripale şi multe vaccinuri pentru copii. Tot astăzi, şeful Directoratului General pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară al Comisiei Europene, Sandra Gallina, a informat Parlamentul European despre intenţia executivului UE de a încheia un acord de aprovizionare cu americanii de la Novavax pentru vaccinul lor împotriva noului coronavirus. Discuţiile preliminare cu Novavax, pentru furnizarea a până la 200 de milioane de doze, au fost încheiate pe 17 decembrie. Blocul comunitar, cu o populaţie de aproape 450 de milioane, a rezervat deja aproape 2,3 miliarde de doze de la şase producători de vaccinuri.

U.E. ÎŞI MODERNIZEAZĂ CENTRELE DE TRANSFUZIE SANGUINĂ

Executivul UE a selectat 24 de proiecte care vor derula programe pentru recoltarea de plasmă de la donatorii vindecaţi de COVID-19. Plasma va fi utilizată în tratamentul pacienţilor afectaţi de coronavirus. Tratamentul constă în transfuzia de la convalescenţi la pacienţii bolnavi pentru a le creşte imunitatea şi capacitatea de a lupta împotriva virusului. Finanţarea, de 36 de milioane de euro, va fi acordată prin Instrumentul pentru sprijin de urgenţă. Granturile vor sprijini achiziţionarea de aparate şi echipamente. Proiectele se vor implementa în 14 state membre şi în Regatul Unit. Acestea vor distribui fondurile către 150 de centre locale de colectare a sângelui sau a plasmei. O parte din plasmă va putea fi folosită pentru extragerea de anticorpi purificaţi, în vederea fabricării medicamentelor anti-COVID-19.

NOUL PROGRAM SPAŢIAL EUROPEAN

Un sector spaţial european robust este esenţial pentru o Europă robustă, a spus preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul celei de-a 13-a Conferinţe privind Spaţiul. Noul program spaţial european, cu un buget de aproape 15 miliarde de euro, va ajuta la dezvoltarea bazei industriale spaţiale a Uniunii Europene. Iar dezvoltarea sectorului spaţial va ajuta UE să-şi întărească autonomia strategică şi să atingă obiectivele climatice şi digitale, a explicat preşedintele consiliului. Potrivit lui, sectorul are un potenţial mare de creştere, de la transmitere de date şi Internetul obiectelor, la observarea Pământului şi sisteme de lansare.