Europa Azi

„Europa Azi”. Mobilizare colectivă împotriva viitoarelor pandemii

TVR MOLDOVA prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

MOBILIZARE COLECTIVĂ ÎMPOTRIVA VIITOARELOR PANDEMII

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a propus în cadrul summitului virtual privind COVID-19, organizat pe 3 şi 4 decembrie de ONU, elaborarea unui tratat internaţional privind pandemiile. "Numărul epidemiilor s-a înmulţit în ultimele decenii, dar am fost luaţi prin surprindere. A fost un eşec şi va trebui să tragem concluziile cuvenite", a spus preşedintele Consiliului. Potrivit lui, succesul acţiunii colective a fost demonstrat de dezvoltarea, într-un timp record, a unor vaccinuri sigure şi eficiente. Un tratat internaţional în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bazat pe solidaritate şi mobilizare colectivă, va permite comunităţii să fie mai pregătită şi să gestioneze mai bine epidemiile.

8 MILIARDE PENTRU PROIECTE TRANSFRONTALIERE

Negociatorii Parlamentului European şi ai Consiliului au ajuns la un acord privind cooperarea teritorială şi finanţarea proiectelor transfrontaliere în perioada 2021-2027. Resursele totale sunt de 8 miliarde de euro. 5,8 miliarde vor fi alocate pentru cooperarea transfrontalieră între regiunile vecine. Cooperarea pe teritorii transnaţionale sau în jurul bazinelor maritime va fi susţinută cu aproape 1,5 miliarde de euro. Cooperarea interregională şi cooperarea regiunilor ultraperiferice vor fi finanţate cu 491 milioane şi, respectiv, 282 milioane de euro din resursele alocate de UE. Programul Interreg este un simbol important pentru cooperarea dintre vecini, care ajută la depăşirea obstacolelor din regiunile de frontieră.

UE MODERNIZEAZĂ SECTORUL PESCUITULUI

Europarlamentarii au ajuns astăzi la un acord privind modul în care ţările UE vor putea cheltui 6,1 miliarde de euro alocate pentru susţinerea şi modernizarea pescuitului in perioada 2021-2027. 5,3 miliarde de euro, vor fi alocaţi pentru gestionarea flotelor de pescuit, acvacultură şi pescuit. Restul banilor, adică 808 milioane de euro, vor fi cheltuiţi pe controale şi verificări, informaţii de piaţă, supraveghere maritimă şi securitate. Statele membre vor trebui să cheltuiască cel puţin 15% din sumă pentru controlul şi punerea în aplicare a legislaţiei. În conformitate cu Acordul Verde European, 30 la sută din fonduri vor fi cheltuite pe acţiuni climatice.