Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Ministrul sănătăţii din Cehia a demisionat în urma criticilor privind modul în care a gestionat epidemia de COVID

Preşedinţii României, Poloniei şi Lituaniei au semnat azi o declaraţie comună privind situaţia din Belarus. Cei trei şefi de stat susţin construirea unui parcurs democratic al Belarusului printr-o conducere de stat aleasă în mod democratic şi se arată pregătiţi să sprijine iniţierea unor reforme politice şi economice în această ţară. Ei au chemat Comunitatea Internaţională să pregătească împreună cu Uniunea Europeană un pachet de sprijin pentru tranziţia politică, economică şi socială a Belarusului. România a pus deja la dispoziţie o sumă de 100 de mii de euro pentru susţinerea societăţii civile şi a jurnalismului independent din Belarus.

MINISTRUL CEH AL SĂNĂTĂŢII A DEMISIONAT

Ministrul ceh al sănătăţii, Adam Vojtech, şi-a anunţat azi demisia în urma criticilor privind modul în care a gestionat epidemia de COVID-19. Demisia survine pe fondul creşterii numărului de infectări în Cehia, ţară care a ridicat restricţiile anti-pandemice încă de la sfârşitul primăverii. Cehia e pe locul al doilea în Europa după ritmul îmbolnăvirilor în ultimele săptămâni, fiind devansată la acest capitol doar de Spania. În ultimele 14 zile, Cehia a raportat aproape 200 de cazuri de Covid-19 la 100 de mii de locuitori.

S-AU ÎNCHEIAT ALEGERILE LOCALE DIN ITALIA

În Italia, s-au încheiat azi alegerile locale şi regionale din peste o mie de localităţi la care au candidat şi 51 de români, în majoritate pentru funcţii de consilier. Alegerile au început ieri şi au continuat azi, până la ora 15, conform programului stabilit. Scrutinul e un test important pentru coaliţia de la guvernare formată în urmă cu un an între Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat. Cele două formaţiuni au participat separat la alegeri, în timp ce partidele de dreapta şi extrema dreaptă au creat împreună un bloc antiguvernamental.

ANGAJAMENTUL LIDERILOR PENTRU NATURĂ

Consiliul Uniunii Europene a autorizat Comisia Europenă să aprobe, în numele blocului comunitar, "Angajamentul liderilor pentru natură" pentru a spori ambiţia globală cu privire la biodiversitate. Angajamentul este o declaraţie voluntară care subliniază faptul că pierderea biodiversităţii şi degradarea ecosistemelor necesită acţiuni urgente la nivel mondial. Consiliul UE a transmis în acest sens un semnal privind nevoia unor eforturi mai mari pentru a preveni defrişările, poluarea şi schimbările climatice, degradarea apelor dulci şi a oceanelor.

ROMÂNIA ARE UN NOU STATUT PE PIAŢA DE CAPITAL

Piaţa de capital din România a fost promovată oficial, azi la statutul de "piaţă emergentă" de către agenţia de evaluare financiară FTSE Russell. Până azi, România avea statul de "piaţă de frontieră". În noile condiţii, companiile româneşti care utilizează platformele Bursei de Valori Bucureşti, vor avea acces la capitalurile care circulă la nivel global. Totuşi, România se află încă departe de ţara cu cel mai ridicat statut privind piaţa de capital - Statutul de Piaţă Dezvoltată. Dintre ţările din Europa Centrală şi de Est, doar Polonia a obţinut acum doi ani, statutul de Piaţă Dezvoltată.
Similare
RECOMANDĂRI