Europa Azi

EUROPA AZI. Ministru francez: Guvernele care ignoră regulile democraţiei ar trebui lăsate fără finanţare din fondul european de redresare economică

CREŞTE PRODUCŢIA FABRICILOR DIN ZONA EURO Producţia fabricilor din zona euro înregistrează cea mai rapidă creştere din ultimii doi ani. Potrivit datelor IHS Markit, producţia avansează datorită creşterii încurajatoare a cererii. Trendul pozitiv al industriei prelucrătoare se datorează inclusiv măsurilor de redresare economică a ţărilor UE, menite să combată efectele pandemiei de Covid-19. Banca Centrală Europeană a intensificat măsurile sale de stimulare, în timp ce liderii blocului comunitar au convenit asupra unui fond de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro, bani pe care Comisia Europeană îi va împrumuta de pe pieţele financiare.

GUVERNELE ANTIDEMOCRATICE, AVERTIZATE CU PEDEPSE

Guvernele din UE care încalcă principiile statului de drept ar trebui lăsate fără finanţarea din fondul european de redresare economică. Noul ministru francez al Afacerilor Europene a pledat, într-un interviu, pentru pedepsirea guvernelor care ignoră regulile democraţiei. Din acest punct de vedere, autorităţile Ungariei şi Poloniei sunt cele mai criticate la nivelul UE. După recentul summit al liderilor europeni, preşedinţii celor două ţări îşi exprimau satisfacţia pentru că ar fi reuşit să combată încercările de a lega acordarea fondurilor de statul de drept. Însă Parlamentul European a insistat, într-o rezoluţie, asupra acestei condiţii, înainte de a vota planul de relansare economică.

PARCHETUL EUROPEAN VA EXAMINA 3.000 DE DOSARE

Parchetul European va examina, iniţial, peste 3.000 de dosare legate de corupţie la nivel înalt şi delapidări de fonduri europene. Şeful Parchetului, Laura Codruţa Kövesi, a declarat într-un interviu că niciun demnitar de stat nu va fi scutit de pedeapsă dacă se va demonstra că a încălcat legea. Parchetul European a fost înfiinţat ca organism independent al UE, responsabil cu investigarea infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale blocului comunitar. Parchetul va avea sediul la Bruxelles şi îşi va începe activitatea la sfârşitul anului.

POLONIA AMENDEAZĂ "GAZPROM"-UL

Polonia a amendat grupul rus Gazprom cu 50 de milioane de euro pentru lipsa de cooperare privind lucrările la gazoductul Nord Stream 2. Conducta ar urma să dubleze volumul gazului pe care Rusia îl transportă prin Marea Baltică în UE. Însă construcţia gazoductului s-a oprit pe ultima sută de metri. La sfârşitul anului trecut, 5 companii europene, care alături de Gazprom asigurau lucrările, s-au retras din proiectul rusesc, sub presiunea sancţiunilor americane. Gazprom a anunţat că va termina singur construcţia conductei Nord Stream2, pe care Polonia o consideră o ameninţare la adresa securităţii energetice a Europei.