Europa Azi

Europa AZI: Miliarde de euro pentru întărirea coeziunii

Parlamentul European a adoptat aşa-numitul "pachet de coeziune" al UE, în valoare de 243 miliarde de euro. Este cea mai mare sumă alocată unui pachet de fonduri din actualul buget pe şapte ani al blocului comunitar. Acest pachet cuprinde Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune şi obiectivul de cooperare teritorială europeană, mai bine cunoscut sub numele de Interreg. Primele două vor oferi sprijin pentru redresarea după pandemia de COVID-19. Investiţiile sunt destinate digitalizării şi îmbunătăţirii rezilienţei sistemului de sănătate publică, dar vor fi îndreptate şi spre dezvoltarea culturii şi a turismului durabil. Interreg va sprijini proiectele transfrontaliere şi cooperarea în regiunile învecinate ale Uniunii.

UE IMPUNE SANCŢIUNI ECONOMICE REGIMULUI DIN BELARUS

Consiliul Uniunii Europene a introdus astăzi noi măsuri restrictive împotriva regimului din Belarus drept răspuns la escaladarea încălcărilor grave ale drepturilor omului şi a represiunii violente a societăţii civile, a opoziţiei democratice şi a jurnaliştilor. A fost sancţionată, de asemenea, aterizarea forţată a avionului Ryanair la Minsk şi încarcerarea ulterioară a jurnalistului Raman Pratasevich şi a prietenei acestuia, Sofia Sapega. Sancţiunile includ interdicţia de a vinde, furniza, transfera sau exporta echipamente, tehnologii sau software, ce pot fi utilizate în monitorizarea sau interceptarea internetului şi a comunicaţiilor telefonice. De asemenea, este restricţionat comerţul cu produse petroliere şi clorură de potasiu. Este oprit accesul la pieţele de capital din UE şi este interzisă asigurarea şi reasigurarea guvernului bielorus, a organismelor şi agenţiilor publice din Belarus. În plus, Banca Europeană de Investiţii va opri orice plată din cadrul acordurilor existente.

REGULI NOI CONTRA ADMINISTRĂRII DEFECTUOASE

Deputaţii europeni au adoptat norme UE îmbunătăţite care reglementează atribuţiile Avocatului Poporului în Uniunea Europeană. Noul regulament stabileşte un mandat reînnoit pentru biroul Ombudsmanului European, ajustat la prevederile Tratatului de la Lisabona. În conformitate cu acesta, Ombudsmanul va putea să lanseze propriile anchete, ori de câte ori găseşte temeiuri. Este vorba de cazuri repetate, sistemice sau deosebit de grave de administrare defectuoasă. De asemenea, el va putea propune soluţii la problemele relevate de o investigaţie. Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, revizuirea statutului Avocatului Poporului nu numai consolidează bunele practici existente, ci pune şi mai mult accent pe aspecte importante, precum hărţuirea, denunţarea şi conflictele de interese. Acest lucru va îmbunătăţi activitatea biroului şi va aduce în cele din urmă beneficii tuturor europenilor.