Europa Azi

„Europa Azi”. Merkel pledează pentru dialog în Belarus

TVR MOLDOVA vă prezintă un sumar al principalelor evenimentelor care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană

MERKEL PLEDEAZĂ PENTRU DIALOG ÎN BELARUS

Cancelarul german, Angela Merkel, a transmis azi, la telefon, preşedintelui rus Vladimir Putin că guvernul din Belarus trebuie să înceteze violenţa faţă de demonstranţii paşnici, să elibereze deţinuţii politici şi să înceapă un dialog cu opoziţia şi societatea pentru a depăşi criza. Convorbirea dintre Merkel şi Putin a avut loc la câteva zile după ce preşedintele Alexandr Lukaşenko a declarat că liderul de la Kremlin i-a promis sprijin militar pentru stabilizarea situaţiei din Belarus. Criza post-electorală din Belarus va fi abordată mâine la o reuniune extraordinară a şefilor de stat şi de guvern ai UE.

POLONIA CRITICATĂ PENTRU HOMOFOBIE

Zeci de scriitori, actori şi cineaşti i-au trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene, în care denunţă homofobia partidului conservator, aflat la putere în Polonia. Textul evocă manifestaţia de protest din 7 august de la Varşovia împotriva arestării unei activiste pentru cauza persoanelor LGBT. Zeci de manifestanţi au fost reţinuţi atunci în urma confruntărilor cu poliţia. Executivul european a refuzat, în luna iulie, să ofere fonduri europene unor localităţi poloneze care au adoptat rezoluţii anti-LGBT. Alături de Polonia, şi Ungaria e criticată de UE pentru homofobie.

ROMÂNIA ARE CELE MAI MICI PREŢURI LA CARNE DIN U.E.

În 2019, România a înregistrat pentru al doilea an la rând cele mai mici preţuri la carne din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat. Alte state membre ale blocului comunitar cu preţuri scăzute la carne sunt Polonia şi Bulgaria cu peste 30% sub media din Uniunea Europeană. Cele mai mari preţuri la carne au fost în Austria, cu 45% peste preţul mediu din UE. Preţuri ridicate la acelaşi produs sunt în Luxemburg, Franţa şi Olanda.

TIMIŞOARA VA FI CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII ÎN 2023

Comisia Europeană a propus să li se ofere oraşelor Rijeka din Croaţia şi Galway din Irlanda posibilitatea de a-şi prelungi titlul de "Capitală Europeană a Culturii 2020" până la 30 aprilie 2021. Executivul european a explicat că efectele crizei provocate de coronavirus, au împiedicat organizarea unor evenimente culturale şi a recomandat amânarea din 2021 în 2022 a anului în care oraşul Novi Sad din Serbia va deveni Capitală Europeană a Culturii. În aceste condiţii, oraşul Timişoara va deţine acest titlu abia în 2023.