Europa Azi

"Europa Azi": Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în valoare de 672,5 miliarde de euro, a fost aprobat de Parlamentul European

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

MECANISMUL DE REDRESARE ŞI REZILIENŢĂ, APROBAT

Mecanismul de redresare şi rezilienţă, în valoare de 672,5 miliarde de euro, a fost aprobat de Parlamentul European. Banii sunt oferiţi statelor membre ale UE, sub formă de granturi şi împrumuturi. Finanţarea, disponibilă timp de trei ani, va ajuta guvernele naţionale să combată efectele negative ale pandemiei de COVID-19. Fondurile vor putea fi folosite pentru investiţii şi reforme publice în domeniile-cheie. Este vorba de tranziţia spre economia verde, transformarea digitală, coeziunea economică, socială şi teritorială, precum şi pregătirea pentru situaţii de criză. Sunt eligibile pentru finanţare şi politicile de tineret, mai ales dedicate învăţământului şi formării de competenţe. O condiţie esenţială pentru accesul la finanţare este respectarea valorilor fundamentale ale Uniunii şi a statului de drept.

U.E. RECUNOAŞTE EŞECUL STRATEGIEI DE VACCINARE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a recunoscut astăzi, în faţa membrilor Parlamentului European, că s-au făcut greşeli în procesul de aprobare şi lansare în UE a vaccinurilor împotriva COVID-19. "Am întârziat să autorizăm, am fost prea optimişti în ceea ce priveşte producţia masivă şi poate am fost prea încrezători că ceea ce am comandat va fi livrat la timp", le-a spus von der Leyen deputaţilor europeni. Totodată, şeful executivului UE a apărat procedura de supravegherea de către Comisie a comenzilor de vaccinuri. 

NOI SANCŢIUNI PENTRU RUSIA

Diplomatul-şef al UE, Josep Borrell, a recomandat adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Kremlinului, ca răspuns la încarcerarea opozantului rus, Alexei Navalnîi. Borrell le-a comunicat eurodeputaţilor concluziile sale în urma vizitei la Moscova, într-un discurs marcat de cele mai dure critici la adresa Rusiei de la anexarea peninsulei Crimeea, în 2014. Înaltul Reprezentant al UE a descris guvernarea preşedintelui Putin drept "nemiloasă" şi aflată pe o cale autoritară. Înăsprirea atitudinii UE faţă de Rusia şi măsurile restrictive sunt acum o opţiune, a adăugat Borrell. El a mai spus că îşi va folosi dreptul de iniţiativă şi va propune combinarea sancţiunilor împotriva administraţiei ruse, cu acţiuni îndreptate împotriva dezinformării şi atacurilor cibernetice.