Europa Azi

„Europa Azi”: Mecanismul de protecţie civilă al UE a fost activat, ieri, la cererea Turciei

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

U.E. VINE ÎN AJUTORUL TURCIEI

Mecanismul de protecţie civilă al UE a fost activat, ieri, la cererea Turciei, afectată de incendii de vegetaţie fără precedent. Cel puţin opt oameni au murit în flăcările care nu pot fi stinse de şase zile. Comisia Europeană a dispus mobilizarea de urgenţă a trei avioane specializate din Croaţia şi Spania. Avioanele de stingere a incendiilor fac parte din rezerva europeană de protecţie civilă, compusă dintr-un ansamblu de resurse, inclusiv aeronave, echipe de salvare şi spitale de campanie, pregătite pentru desfăşurare imediată în interiorul sau în afara blocului comunitar. Comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a declarat că UE se solidarizează pe deplin cu Turcia şi este pregătită să ofere asistenţă suplimentară. De la crearea sa în 2001, Mecanismul de protecţie civilă al UE a răspuns la peste 420 de cereri de asistenţă.

APĂRAREA FRONTIERELOR, O RESPONSABILITATE COMUNĂ

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a lansat astăzi un apel la solidaritate către alţi lideri din UE, prin care le atrage atenţia asupra presiunii migratorii puternice la frontiera Lituaniei cu Belarus. În scrisoarea comună semnată de preşedintele lituanian şi de premierul sloven Janes Jansa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, se subliniază că este vorba de un atac hibrid finanţat de regimul lui Lukaşenko. Scrisoarea conţine o cerere de asistenţă urgentă suplimentară pentru securizarea frontierei, prin crearea unei bariere fizice şi instalarea echipamentelor de supraveghere. Apărarea frontierelor externe ale UE este responsabilitatea comună a tuturor statelor membre, au declarat cei doi lideri.

URA ŞI VIOLENŢA RASIALĂ NU ÎŞI AU LOCUL ÎN EUROPA

Ura şi violenţa rasială nu îşi au locul în Uniunea Europeană, la a cărei bază stă respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Este mesajul transmis cu ocazia Zilei europene de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, de către preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreşedintele pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, şi comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli. În 2015, Parlamentul European a ales data de 2 august pentru a aduce un omagiu celor 500.000 de romi, la acel moment un sfert din populaţia romă, care au fost ucişi, în Europa, de regimul nazist. În ziua comemorării, Comisia Europeană invită statele membre să respecte Cadrul strategic al UE pentru egalitate şi incluziune privind comunitatea romă, care reprezintă astăzi cea mai mare minoritate etnică a Europei.