Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”: Liderii UE condamnă arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

LIDERII U.E. CONDAMNĂ ARESTAREA OPOZANTULUI RUS

Arestarea opozantului rus, Alexei Navalnîi, a fost condamnată de liderii instituţiilor Uniunii Europene. Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a cerut "eliberarea imediată" a lui Navalnîi. Într-un mesaj pe Twitter, Sassoli a scris că arestarea politicianului este o infracţiune împotriva Europei, care a ajutat să-i fie salvată viaţa. Arestarea lui Navalnîi a fost condamnată şi de alţi demnitari europeni, între care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell şi şeful executivului european, Ursula von der Leyen. Preşedintele Comisiei Europene a declarat că detenţia oponenţilor politici este împotriva angajamentelor internaţionale ale Rusiei. Ursula von der Leyen a pledat pentru o investigaţie independentă a atacului asupra vieţii principalului oponent al Kremlinului şi a subliniat că UE va monitoriza situaţia îndeaproape.

PREA DEVREME PENTRU UN PAŞAPORT DE VACCINARE

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a recunoscut că în viitor, în UE va fi introdus un "certificat de vaccinare" împotriva noului coronavirus, dar a precizat că deocamdată nu e momentul potrivit. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a cerut, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, instituirea unui paşaport care să ateste vaccinarea persoanelor. Mitsotakis speră că un asemenea document va grăbi relansarea sectorului turistic după criza pandemică. Potrivit preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, există deja un acord de principiu privind aprobarea unui certificat de acest fel, dar mai întâi "trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni". El a explicat că o decizie de a introduce certificatul prea devreme, ar putea provoca frustrări enorme în Europa. Michel a precizat că o dezbatere în acest sens va fi lansată în această săptămână.

UN NOU BAUHAUS EUROPEAN

Comisia Europeană a lansat astăzi faza de proiectare a Noului Bauhaus european. Creat la iniţiativa preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acesta va ajuta arhitecţii, constructorii şi autorităţile publice să îşi îndeplinească rolul prin îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor. În următorii 10 ani, Comisia îşi propune renovarea energetică a 35 de milioane de clădiri. Noul Bauhaus va îmbina designul cu sustenabilitatea şi accesibilitatea, şi va contribui, în acest fel la realizarea Pactului verde european. Faza de proiectare se va concentra pe explorarea ideilor, identificarea nevoilor urgente şi conectarea părţilor interesate. În faza de  aplicare, vor fi instituite cinci proiecte-pilot, la care vor fi propuse soluţii noi, sustenabile şi favorabile incluziunii. În faza finală – "de diseminare", ideile şi conceptele Noului Bauhaus european vor fi răspândite pentru a fi aplicate în toate ţările membre ale UE.
Similare
RECOMANDĂRI