Europa Azi

„Europa Azi”: Ghişeu unic pentru verificarea certificatelor digitale

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

SITUAŢIA STATULUI DE DREPT: EXISTĂ EVOLUŢII POZITIVE
Comisia Europeană a publicat cel de-al doilea raport privind respectarea statului de drept în blocul comunitar, care descrie situaţia la nivelul UE şi în fiecare dintre cele 27 de state membre. Raportul acoperă patru piloni esenţiali pentru guvernanţa democratică: sistemul judiciar, cadrul anticorupţie, pluralismul mass-mediei şi sistemul de control şi echilibru instituţional. Potrivit documentului, printre principalele probleme care persistă în UE sunt lipsa de finanţare pentru investigaţiile anticorupţie, interferenţa politică în sectorul mass-media şi provocările juridice împotriva supremaţiei dreptului Uniunii Europene. Cu toate acestea, se constată multe evoluţii pozitive. Aproape toate statele membre au demarat reforme legate de sistemele lor de justiţie. Multe au luat măsuri pentru a consolida sistemele naţionale de integritate şi de luptă împotriva corupţiei.

PROTOCOLUL PRIVIND IRLANDA DE NORD NU VA FI RENEGOCIAT
Uniunea Europeană este gata să caute soluţii creative pentru înlăturarea dificultăţilor apărute în relaţiile comerciale dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord, dar nu va renegocia protocolul privind această provincie britanică, inclus în Acordul Brexit. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a făcut această declaraţie după ce Guvernul condus de Boris Johnson a cerut un moratoriu privind aplicarea dispoziţiilor vamale post-Brexit în Irlanda de Nord, pentru a renegocia condiţiile de tranzitare a mărfurilor. Conform documentului transmis Uniunii Europene, Londra vrea prelungirea perioadelor de graţie în vigoare şi îngheţarea acţiunilor juridice intentate de UE. Mai mult, secretarul de stat însărcinat cu afaceri europene, David Frost, a declarat că situaţia actuală ar justifica suspendarea unilaterală a protocolului, deşi a recunoscut că acum nu este cel mai potrivit moment.

GHIŞEU UNIC PENTRU VERIFICAREA CERTIFICATELOR DIGITALE
Comisia Europeană a publicat astăzi noi orientări pentru statele membre, care vor permite o mai bună funcţionare a Certificatului digital al UE privind COVID. Orientările se referă la optimizarea procedurii de verificare a certificatelor, pentru a asigura fluidizarea călătoriilor pe cale aeriană. În prezent, procedurile de verificate în aeroporturi sunt diferite, şi există riscul aglomerării acestora. Executivul european propune efectuarea verificărilor înainte ca pasagerul să ajungă la aeroport. Potrivit comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, un sistem de tip "ghişeu unic" pentru verificarea certificatelor COVID va asigură o experienţă de călătorie perfectă pentru pasagerii din întreaga Uniune. Fără stres şi fără aglomerări nedorite, mai ales în timp de pandemie.