Europa Azi

„Europa Azi”: Europa şi Rusia se îndepărtează

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

EUROPA ŞI RUSIA SE ÎNDEPĂRTEAZĂ

"Europa şi Rusia se îndepărtează. Rusia se deconectează progresiv de Europa", a declarat, pe blogul său, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, după vizita de săptămâna trecută la Moscova. Înaltul Reprezentant al UE a semnalat că Rusia priveşte valorile democratice ca pe o ameninţare existenţială. Acest fapt produce îngrijorări cu privire la perspectivele dezvoltării societăţii ruseşti şi la viitoarele decizii geostrategice ale Rusiei, a explicat Borrell. Expulzarea a trei diplomaţi europeni, la numai câteva ore după întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, arată că autorităţile ruse nu doresc să poarte un dialog mai constructiv cu UE, a adăugat diplomatul-şef al blocului comunitar. Bruxelles-ul va trebui să tragă concluzii, să reflecteze cu atenţie asupra direcţiei pe care o va da relaţiilor cu Rusia şi să acţioneze, unit şi cu hotărâre. "Ca întotdeauna, statele membre vor decide asupra următorilor paşi, care ar putea include sancţiuni", a avertizat Borrell.

UNIUNEA EUROPEANĂ, LA 29 DE ANI DE LA FONDARE

S-au împlinit 29 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, actul de naştere al Uniunii Europene. În ajunul aniversării, Comisia Europeană a scris într-o postare pe Facebook că "Pe atunci, erau 12 ţări într-o singură Uniune". În prezent, UE este compusă din 27 de state membre, după ce Marea Britanie a părăsit blocul comunitar la 1 februarie 2020. Documentul a creat o Uniune Europeană bazată pe 3 piloni: Comunităţile Europene şi cetăţenia europeană; politica externă şi de securitate comună; şi cooperarea în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. La 29 de ani de la semnarea documentului, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană sunt conduse de două femei, Ursula von der Leyen şi Christine Lagarde, iar UE se confruntă cu cea mai gravă ameninţare de la înfiinţarea sa, - pandemia de coronavirus.



REDRESAREA EUROPEI, DE LA JUMĂTATEA ANULUI 2021

Redresarea Europei după criza provocată de pandemia de COVID-19 a întârziat uşor, dar ar trebui să prindă viteză de la jumătatea acestui an, a declarat preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. Ţările din zona euro şi-au blocat economiile, pentru a încetini răspândirea noului coronavirus. Drept urmare, în ultimul trimestru economia UE a scăzut. Întrucât o mare parte din sectorul serviciilor va rămâne închisă în primele trei luni ale acestui an, se prevede o altă contracţie. Şeful BCE a avertizat că o revenire a activităţii economice la nivelurile pre-pandemice, nu se aşteaptă înainte de mijlocul lui 2022. Lagarde le-a cerut liderilor europeni să ratifice în cele din urmă Fondul de redresare de 750 de miliarde de euro, în aşa fel, încât Comisia Europeană să facă împrumuturile planificate din iunie şi apoi să distribuie fondurile.