Europa Azi

„Europa Azi”. Economist al Băncii Centrale Europene: Relaxarea fiscală, cheia redresării post-pandemice

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

NOI MĂSURI PENTRU ACCELERAREA VACCINĂRII ÎN UE

Comisia Europeană găzduieşte astăzi un eveniment de coordonare cu peste 300 de companii din 25 de state membre ale UE, pentru a mobiliza întregul potenţial de producere a vaccinurilor anti-COVID-19 în toată Europa. Principalul obiectiv e stimularea conlucrării dintre producătorii de vaccinuri şi companiile implicate în ambalarea, depozitarea, transportul şi distribuţia vaccinurilor. Comisia Europeană vrea să accelereze în acest fel producţia de vaccinuri, inclusiv a celei de seringi şi flacoane. Potrivit vicepreşedintelui executiv al Comisiei, Margrethe Vestager, cooperarea este decisivă pentru accelerarea vaccinării cetăţenilor europeni. Din acest motiv, executivul european a emis o scrisoare de confort anti-monopol care facilitează asocierea între companii, protejând în acelaşi timp concurenţa loială.

RELAXAREA FISCALĂ, CHEIA REDRESĂRII POST-PANDEMIE

Guvernele ţărilor membre ale UE nu trebuie să amâne măsurile comune de stimulare fiscală sau să retragă prea devreme sprijinul oferit companiilor. Este afirmaţia economistului şef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane. Acesta a explicat că redresarea economiei europene în urma pandemiei de coronavirus este foarte dependentă de politica fiscală a guvernelor naţionale. Oficialul BCE a avertizat că perspectivele economice incerte determină companiile şi persoanele fizice să-şi amâne cheltuielile, ceea ce poate duce la o scădere generală a cererii. Lane a adăugat că cererea scăzută poate provoca o contractare a activităţii companiilor şi scăderea productivităţii forţei de muncă. Iar acest factor ar putea provoca un declin economic periculos.

UE ESTE PREGĂTITĂ SĂ REIA DIALOGUL CU TURCIA

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi cel al Consiliul European, Charles Michel, vor merge săptămâna viitoare în Turcia, pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan. Anunţul a fost făcut pe Twitter de purtătorii de cuvânt ai celor doi oficiali. Vizita în Turcia face parte din eforturile de relansare a relaţiilor dintre Bruxelles şi Ankara, după ce joia trecută UE s-a declarat pregătită să reia dialogul cu Turcia. Asta după luni de tensiuni în Mediterana de Est şi în ciuda deciziei luate de Turcia de a se retrage din convenţia privind combaterea violenţei împotriva femeilor. Ankara speră să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul pentru a obţine un nou sprijin, în valoare de miliarde de euro, pentru sirienii care se află în taberele de refugiaţi din Turcia.