Europa Azi

"Europa Azi": Discuţiile privind noul acord comercial între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea continua în luna ianuarie a anului viitor

TVR MOLDOVA vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, petrecute în spaţiul european.

NEGOCIERILE POST-BREXIT AR PUTEA CONTINUA ÎN IANUARIE
Discuţiile privind noul acord comercial între Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar putea continua în luna ianuarie a anului viitor. Potrivit unor surse oficiale de la Bruxelles, negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a făcut această declaraţie la o întâlnire cu ambasadorii blocului comunitar. În cadrul şedinţei cu uşile închise, Barnier a spus că drepturile europenilor privind pescuitul în apele britanice rămân un obstacol pentru semnarea unui acord. El a numit inacceptabilă ultima ofertă a Regatului Unit privind împărţirea capturilor de peşte. Peste 8 zile, Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană şi uniunea vamală, iar în afara domeniului pescuitului, există dezacorduri inclusiv privind condiţiile UE de respectare a normelor de concurenţă loială şi modul în care vor fi soluţionate litigiile comerciale.

SPRIJIN FINANCIAR PENTRU REDRESARE ÎN UE
Anul viitor, Comisia Europeană va emite obligaţiuni în valoare de aproape 63 de miliarde de euro în cadrul programelor sale de împrumut. Cu aceşti bani, executivul european va sprijini ţările UE să-şi protejeze locurile de muncă şi să-şi relanseze economia afectată de pandemia de coronavirus. Peste 50 de miliarde de euro vor fi împrumutate în cadrul Instrumentului SURE pentru susţinerea sistemelor de ocupare a forţei de muncă pe termen scurt. Alte aproape 10 miliarde de euro vor fi mobilizate de pe pieţele financiare în cadrul Mecanismului European de Stabilizare Financiară, pentru refinanţarea datoriei către două ţări din blocul comunitar. Peste 2 miliarde de euro vor fi strânse de Comisie în cadrul programului de Asistenţă Macrofinanciară, pentru a ajuta ţările din afara UE să depăşească criza coronavirusului.

ŢĂRILE UE DAU DOVADĂ DE SOLIDARITATE
Peste 1,8 milioane de refugiaţi găzduiţi de Turcia vor continua să beneficieze de sprijin umanitar din partea Uniunii Europene. Executivul blocului comunitar a extins până la începutul anului 2022 cele două programe umanitare în Turcia, care îi ajută pe refugiaţi să-şi acopoere cheltuielile de bază, iar pe copii lor, să-şi continue studiile. Este vorba de cele mai mari programe ale UE privind siguranţă socială de urgenţă şi de transferuri pentru educaţie. Potrivit Comisarului european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, programele UE ajută sute de mii de familii de refugiaţi şi sunt o adevărată demonstraţie a solidarităţii europene.