Europa Azi

„Europa Azi”. Comisia Europeană a propus scutiri la taxa pe valoare adăugată a serviciilor vitale

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

SCUTIRE DE TVA PENTRU BUNURI ŞI SERVICII VITALE

Comisia Europeană a propus scutiri la taxa pe valoare adăugată a serviciilor vitale şi bunurilor procurate în perioadele de criză. Este vorba de bunuri şi servicii puse la dispoziţia statelor membre de organismele şi agenţiile UE în timpul dezastrelor naturale sau urgenţelor de sănătate publică. Experienţa din timpul pandemiei a arătat că perceperea TVA-ului duce la scumpirea achiziţiilor publice şi afectează negativ bugetele limitate. Aplicarea scutirii va permite eficientizarea cheltuielilor. Pe lângă testele de diagnosticare, materialele de laborator sau echipamentele de protecţie, utilizate în timpul actualei pandemii de coronavirus, scutirea propusă va acoperi şi antidoturile care asigură protecţia în caz de ameninţare cu arme chimice, tratamentele pentru leziuni cauzate de radiaţii şi dispozitivele de măsurare a radiaţiilor.

EXTINDEREA CRIMEI ORGANIZATE AMENINŢĂ ECONOMIA UE

Crima organizată se extinde în Uniunea Europeană, iar ameninţarea pentru UE şi cetăţenii săi nu a fost niciodată atât de mare. Sunt concluziile ultimului raport al Oficiului European de Poliţie. Potrivit Europol, 70 la sută din reţelele de crimă organizată sunt active concomitent în cel puţin trei state membre ale UE. Cea mai răspândită activitate infracţională este comerţul cu droguri, în care sunt implicate patru din zece organizaţii criminale. Cel puţin şase reţelele infracţionale din 10 folosesc mita şi violenţa pentru a-şi continua afacerile. Studiul arată un grad ridicat de organizare a bandelor active în blocul comunitar, care funcţionează aidoma companiilor şi folosesc diferite niveluri de management. Spălarea banilor este, de asemenea, organizată în mod profesionist şi există un întreg sistem financiar interlop. Europol atenţionează că există pericolul ca infractorii să exploateze consecinţele economice şi sociale ale pandemiei de coronavirus, pentru a ataca cetăţenii, companiile şi autorităţile publice, subminând astfel economiile statelor europene.

NOI SOLUŢII PE BAZĂ DE HIDROGEN REGENERABIL

Executivul european i-a invitat pe cei peste o mie de membri ai Alianţei europene pentru hidrogen curat să-şi prezinte proiectele pentru tehnologii şi soluţii pe bază de hidrogen regenerabil. Potrivit Comisiei Europene, crearea unui flux de proiecte de investiţii viabile va contribui la realizarea Strategiei UE privind hidrogenul pentru o Europa neutră din punct de vedere climatic. Conform acestei strategii dezvoltarea prioritară a hidrogenului regenerabil, produs folosind energia eoliană şi solară, va asigura neutralitatea climatică a UE, până în 2050. Comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, a precizat că noile proiecte trebuie să prevadă înlăturarea lacunelor şi blocajelor din lanţul valoric al hidrogenului curat. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 7 mai. Următorul Forum privind hidrogenul, organizat în perioada 17-18 iunie, va revizui proiectele şi va oferi oportunităţi pentru găsirea partenerilor.