Europa Azi

„Europa azi”: Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 175 de milioane de euro pentru o calitate mai bună a apei

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea European.

POLITICĂ MIGRATORIE COMUNĂ

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, speră ca afluxul de migranţi ilegali la frontierele de est ale Uniunii Europene va servi drept catalizator pentru stabilirea unor reguli comune în materie de migraţie. Anul trecut, Comisia Europeană a propus un nou pact privind migraţia şi azilul, dar negocierile au fost oprite de pandemia de COVID-19. În timpul unei vizite la graniţa dintre Lituania şi Belarus, comisarul european a declarat că situaţia din acea regiune demonstrează că a venit momentul pentru un cadru european mai previzibil şi mai complet pentru politica migratorie. În Lituania, numărul de migranţi ilegali detectaţi anul acesta la frontieră a ajuns la peste 4100 de persoane, comparativ cu doar 81, anul trecut.

175 DE MILIOANE DE EURO PENTRU O CALITATE MAI BUNĂ A APEI

Comisia Europeană a aprobat astăzi o investiţie de peste 175 de milioane de euro pentru modernizarea şi instalarea unei noi infrastructuri de apă potabilă şi de ape uzate în judeţul Olt, România. Noua infrastructură, finanţată din Fondul de coeziune, va reduce scurgerile şi întreruperile de apă, contribuind la îndeplinirea de către România a cerinţelor Directivei UE privind apa potabilă. Comisarul pentru coeziune şi reforme a declarat că este un exemplu perfect cum politica de coeziune aduce beneficii directe cetăţenilor europeni, protejând mediul şi promovând utilizarea eficientă a resurselor. Reţeaua de ape uzate va fi extinsă cu 260 de kilometri şi vor fi reabilitate 38 de kilometri din sistemul existent. Zece staţii de pompare a apelor reziduale vor fi renovate şi se vor construi 156 de staţii noi.

SPRIJIN PENTRU IDENTIFICAREA NOILOR TULPINI SARS-COV-2

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a acordat 77 de milioane de euro pentru a consolida capacităţile statelor membre UE de a detecta şi identifica variantele virusului SARS-CoV-2. Obiectivul imediat este detectarea timpurie şi monitorizarea îmbunătăţită a variantelor cunoscute şi emergente. Sprijinul acordat are la bază nevoile fiecărei ţări, descrise de autorităţile naţionale de sănătate publică. Guvernele vor trebui să contribuie cu 10% din valoarea proiectelor, care vor începe nu mai târziu de luna octombrie şi se vor derula până în septembrie anul viitor. Potrivit directorului Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, Andrea Ammon, pe termen mai lung, implementarea acestor proiecte va contribui la pregătirea pentru alte viitoare focare şi pandemii transfrontaliere.