Europa Azi

„Europa AZi”: Comisia Europeană a adoptat primul program de lucru anual Erasmus+ din perioada 2021-2027

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

PROGRAMUL EU4HEALTH A INTRAT ÎN VIGOARE

Răspunsul Europei la pandemia de COVID-19, programul "UE pentru sănătate", în valoare de 5,1 miliarde de euro, a intrat astăzi în vigoare. Va fi pus în aplicare de noua Agenţie Executivă pentru domeniile Sănătăţii şi cel Digital, care îşi va începe activitatea la 1 aprilie. Este cel mai mare program de sănătate al Uniunii, care va oferi finanţare ţărilor membre, organizaţiilor şi ONG-urilor din domeniul sănătăţii, în decursul a şapte ani. Conceput pentru a uşura redresarea ţărilor membre în perioada post-COVID-19, programul va îmbunătăţi sănătatea în ţările blocului comunitar, va proteja cetăţenii de ameninţările transfrontaliere grave la adresa sănătăţii şi va spori gradul de pregătire şi capacitatea UE de a răspunde în mod eficace la viitoarele crize sanitare.

CĂLĂTORII SIGURE ŞI CURATE ÎN TOT SPATIUL U.E.

Norme actualizate pentru călătorii sigure şi curate, o adeverinţă comună de vaccinare şi o marcă UE de certificare a igienei. Acestea ar fi trei instrumente principale ce trebuie incluse într-o nouă strategie UE pentru un turism sustenabil, potrivit unei rezoluţii adoptate de Parlamentul European. Eurodeputaţii au constat că epidemia de COVID-19 a paralizat sectorul turismului din blocul comunitar şi a pus în pericol şase milioane de locuri de muncă care contribuiau cu aproximativ 10 la sută din PIB-ul UE. Ca Europa să poată rămâne o destinaţie turistică atractivă, este necesar ca turismul în UE să fie sigur, curat şi sustenabil. Asta doresc călătorii, afirmă deputaţii, convinşi că noile instrumente de prevenire şi control a coronavirusului vor contribui la restabilirea încrederii în sectorul turismului.

28 DE MILIARDE DE EURO ÎN SPRIJINUL MOBILITĂŢII ŞI A EDUCAŢIEI

Comisia Europeană a adoptat primul program de lucru anual Erasmus+ din perioada 2021-2027. Cu un buget de peste 28 de miliarde de euro, dublu faţă de perioada anterioară, noul program va oferi oportunităţi de învăţare în străinătate pentru 10 milioane de europeni şi beneficiari din ţările asociate. Programul revizuit va favoriza şi mai mult incluziunea şi va sprijini dubla tranziţie ecologică şi digitală. Derulat în 33 de ţări, noul Erasmus+  este deschis elevilor, studenţilor, cursanţilor adulţi, cadrelor didactice şi antrenorilor sportivi. Orice organizaţie cu activităţi în domeniile educaţiei, formării, tineretului şi sportului poate solicita finanţare cu sprijinul agenţiilor naţionale Erasmus+, prezente în toate statele membre ale UE şi în toate ţările terţe asociate la program.