Europa Azi

"Europa Azi": Comisia Europeană a adoptat astăzi o nouă strategie privind adaptarea la schimbările climatice

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

U.E. SE ADAPTEAZĂ LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE

Comisia Europeană a adoptat astăzi o nouă strategie privind adaptarea la schimbările climatice. Efectele se fac tot mai simţite în Europa şi provoacă pierderi economice, care depăşesc 12 miliarde de euro pe an. Potrivit estimărilor, o eventuală încălzire globală cu 3 grade Celsius peste nivelul preindustrial, va aduce pierderi înzecite, de cel puţin 170 de miliarde de euro. Scopul noii strategii este elaborarea soluţiilor şi punerea lor în aplicare. Pentru o adaptare mai inteligentă, mai rapidă şi mai sistemică la schimbarea climei, măsurile propuse se vor baza pe date exacte şi pe instrumente de evaluare a riscurilor. Acestea vor fi puse la dispoziţia tuturor: de la familiile care cumpără, construiesc sau renovează o locuinţă, la întreprinderile din regiunile de coastă sau la fermierii care îşi planifică culturile.

10 MILIARDE PENTRU TRANZIŢIA VERDE ŞI DIGITALĂ

Executivul comunitar a propus instituirea a 10 parteneriate între Uniunea Europeană, statele membre şi sectorul de profil, prin care se va accelera tranziţia către o Europă verde, digital, şi neutră din punct de vedere climatic. Un alt obiectiv este transformarea industriei europene într-o industrie mai rezilientă şi mai competitivă. UE va contribui la parteneriate cu aproape 10 miliarde de euro. Valoarea investiţiilor făcute de parteneri va fi cel puţin echivalentă. Noile parteneriate vor îmbunătăţi răspunsului UE la bolile infecţioase şi vor promova utilizarea materiilor prime biologice regenerabile în producţia de energie, vor asigura creşterea competitivităţii transportului feroviar, vor accelera dezvoltarea aeronavelor cu emisii scăzute de CO2 şi vor asigura poziţia de lider a Europei în domeniul digital.

RATA INFLAŢIEI ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ A URCAT LA 1,2%

Potrivit Eurostat, creşterea preţurilor de consum din Uniunea Europeană, a atins, în luna ianuarie 2021, pragul de 1,2%, faţă de 0,3%, cât a fost la sfârşitul anului trecut. Comparativ cu situaţia din decembrie 2020, în ianuarie 2021, inflaţia anuală a scăzut în trei state membre, a rămas stabilă în şase şi a crescut în optsprezece. Ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei în UE, situate între 3,6% şi 2%, au fost Polonia, Ungaria, Cehia şi România. Cele mai mici rate anuale s-au înregistrat în Grecia, Slovenia şi Cipru. În toate cele trei state, rata a fost negativă, între -0,8% şi -2,4%. Comparativ cu luna ianuarie 2020, anul acesta şi România a înregistrat progrese, cu o rata anuală a inflaţiei în coborâre de la 3,9%, la 2%.