Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Cipru blochează pedepsirea Belarusului

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al evenimentelor principale derulate astăzi în ţările Uniunii Europene.

CIPRUL BLOCHEAZĂ PEDEPSIREA BELARUSULUI

Uniunea Europeană nu poate impune, deocamdată, sancţiuni împotriva demnitarilor din Belarus, responsabili de fraudarea alegerilor prezidenţiale şi de maltratarea protestatarilor. Ciprul a blocat luarea unei decizii în acest sens, insistând să fie mai întâi sancţionată Turcia pentru încălcarea legislaţiei maritime din Marea Mediterană. În luna august, miniştrii europeni de Externe au convenit să impună sancţiuni unui număr de 40 de demnitari de la Minsk. Este vorba despre interdicţii de intrare pe teritoriul blocului comunitar şi îngheţarea averilor pe care aceştia le deţin în UE.

RAPORT PRIVIND STATUL DE DREPT ÎN UE

Comisia Europeană va publica, pe 23 septembrie, primul său raport anual privind statul de drept în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Comisiei Europene, Vera Jourova, în cursul unei dezbateri cu membrii Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European. În prezent, cele mai criticate state ale UE pentru încălcarea statului de drept rămân Polonia şi Ungaria. Buruxelles-ul urmăreşte cu atenţie sporită inclusiv situaţia drepturilor omului din România şi Bulgaria, ţări care şi-au reafirmat anul trecut angajamentul de a-şi reforma sistemele de justiţie.

PPE ABORDEAZĂ REDRESAREA ECONOMICĂ A UE

Premierul României, Ludovic Orban, participă la această oră la reuniunea preşedinţiei Grupului PPE – "Solidari pentru redresarea Europei". Evenimentul se desfăşoară prin videoconferinţă şi e prezidat de preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. Obiectivul principal al reuniunii este coordonarea poziţiilor privind bugetul multianual şi relansarea economică a UE, care prevede un fond de 750 miliarde euro. Înainte de a aproba aceste documente convenite de liderii UE, Parlamentul European a cerut într-o rezoluţie, acordarea fondurilor europene potrivit criteriului respectării statului de drept.

UE CONTINUĂ LUPTA CU ŞTIRILE FALSE

Comisia Europeană a cerut administratorilor reţelelor sociale şi companiilor IT să depună mai mult efort pentru a combate ştirile false, inclusiv cele legate de Covid-19. Potrivit executivului european, platformele trebuie să devină mai responsabile şi transparente şi să ofere acces mai larg la date. Comisia precizează că lucrează în prezent la un Plan European de Acţiune pentru a întări democraţia în faţa ameninţărilor digitale. Executivul blocului comunitar a anunţat că va propune, până la sfârşitul anului, noi reguli menite să sporească răspunderea pentru conţinutul de pe platformele sociale.
Similare
RECOMANDĂRI