Europa Azi

”Europa Azi”: Certificatul verde digital, în vigoare din iunie

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UNDĂ VERDE ÎNFIINŢĂRII PROGRAMULUI PRIVIND PIAŢA UNICĂ

Consiliul Uniunii Europene a dat undă verde regulamentului de instituire a Programului privind piaţa unică pentru o perioadă de şapte ani. Potrivit ministrului de stat portughez pentru economie, Pedro Siza Vieira, piaţa unică europeană este coloana vertebrală a economiei UE, iar noul program va asigura funcţionarea acesteia în beneficiul întreprinderilor şi a consumatorilor din ţările blocului comunitar. El reuneşte activităţile finanţate anterior în cadrul a şase programe diferite iar bugetul său total depăşeşte patru miliarde de euro. Această sumă reprezintă un supliment de 119 milioane de euro, la propunerea iniţială a Comisiei Europene, prezentată acum doi ani. În plus, graţie noului program, funcţionarea pieţei interne va avea, în premieră, un buget dedicat, integrat în Cadrul Financiar Multianual.

CERTIFICATUL VERDE DIGITAL, ÎN VIGOARE DIN IUNIE

Comisia Europeană pregăteşte lansarea adeverinţei electronice verzi la începutul verii. Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a precizat că, în primă fază, certificatul verde digital va fi introdus ca un proiect pilot şi de îndată ce întregul sistem de certificare şi reglementările care-l însoţesc vor intra în vigoare, noul Paşaport Verde va deveni pe deplin funcţional. Asta se va întâmpla la sfârşitul lui iunie. Adeverinţa va fi disponibilă gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi va include un cod QR care-i va garanta securitatea şi autenticitatea. Eliberarea certificatului va putea fi solicitată de persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19, au primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei ori s-au vindecat de coronavirus.

MAI MULTE STAŢII DE ÎNCĂRCARE A MAŞINILOR ELECTRICE

Pentru a stimula o revoluţie în domeniul electromobilităţii, UE trebuie să accelereze procesul de instalare a infrastructurii de încărcare. Este recomandarea Curţii Europene de Conturi dată executivului UE, în ultimul său raport privind dezvoltarea infrastructurii pentru vehicule electrice. Deşi Pactul verde european prevede ţinta de un milion de puncte de încărcare până în 2025, Curtea a constatat că încă nu există o foaie de parcurs strategică pentru electromobilitate. Şi asta în timp ce, anul trecut, unul din zece autoturisme vândute în UE a fost electric. Mai mult, infrastructura de încărcare nu este accesibilă în aceeaşi măsură peste tot în UE, sistemele de plată nu sunt armonizate şi lipsesc informaţiile în timp real pentru utilizatori. Potrivit Curţii, este necesară o analiză cuprinzătoare a deficitului de infrastructură. Ea va arăta  de câte staţii de încărcare este nevoie, unde ar trebui amplasate şi ce putere ar trebui să furnizeze. Pe baza acestei analize, Comisia Europeană va putea aloca fondurile necesare, oferite prin Mecanismul pentru interconectarea Europei.