Europa Azi

„Europa Azi” Certificatul digital COVID al UE, acceptat în trei ţări vecine

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană

RUSIA, CHINA ŞI TURCIA ŞI-AR PUTEA EXTINDE INFLUENŢA

Şeful diplomaţiei europene a declarat că venirea talibanilor la putere în Afganistan e cel mai important eveniment geopolitic după ce în 2014, Rusia a anexat peninsula Crimeea. Josep Borrell a avertizat că Rusia, China şi Turcia ar putea profita de noua situaţie geopolitică din zonă, pentru a-şi extinde influenţa în Asia Centrală, în detrimentul Occidentului. În aceste condiţii, oficialul a îndemnat la întărirea relaţiilor diplomatice europene cu Iranul, Pakistanul şi India. Borrell a explicat că deschiderea unor canale de comunicare cu talibanii e un mijloc de a sprijini ajutorul umanitar pentru poporul afgan şi nu înseamnă nicidecum recunoaşterea politică a celor care au preluat puterea la Kabul.

CERTIFICATUL DIGITAL COVID AL UE, ACCEPTAT ÎN 3 STATE VECINE

De astăzi, certificatele digitale de vaccinare anti-Covid ale UE pot fi folosite şi pentru a călători în Macedonia de Nord, Turcia şi Ucraina. Comisia Europeană a aprobat conectarea statelor vecine la sistemul UE, pentru a facilita călătoriile în siguranţă către şi dinspre Uniunea Europeană. Certificatele COVID emise de cele trei ţări vor fi acceptate şi în ţările blocului comunitar. Comisarul pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, le-a urat bun venit în sistemul european de certificate digitale COVID. El a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare şi alte state din vecinătatea Uniunii Europene să se conecteze la acest sistem.

AJUTOR DE LA UE PENTRU COMBATEREA COVID

Comisia Europeană a alocat 41 milioane de euro pentru a ajuta ţările cu venituri mici şi mijlocii care se confruntă cu o criză sanitară, umanitară şi socio-economică fără precedent. Potrivit executivului UE, acest sprijin este necesar, pentru că pandemia de Covid persistă pe fondul unui dezechilibru în procesul de  livrare a vaccinurilor. 31 de milioane de euro sunt direcţionate pentru asistenţa medicală acordată populaţiilor vulnerabile, sprijinirea gestionării cazurilor de COVID-19 şi consolidarea capacităţii de rezistenţă a sistemelor locale de sănătate în perspectiva unor noi valuri ale pandemiei. În plus, 10 milioane de euro vor merge către Fondul Naţiunilor Unite pentru Urgenţe ale Copiilor. Finanţarea e emnită să sporească furnizarea vaccinurilor pentru copii prin intermediul platformei COVAX.