Europa Azi

„Europa Azi”. Bugetul UE pentru anul 2022 este de 337,7 miliarde de Euro

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

BUGETUL PENTRU 2022: 337,7 MILIARDE DE EURO

Ambasadorii statelor membre ale UE au convenit asupra poziţiei Consiliului Uniunii Europene cu privire la proiectul de buget propus de Comisia Europeană pentru anul viitor. Propunerea Consiliului UE pentru anul 2022 se ridică la 167,7 miliarde de euro în angajamente şi 170 de miliarde de euro în plăţi. Ministrul delegat al Sloveniei pentru negocierile privind bugetul, Irena Drmaž, a spus că viitorul buget va avea un rol important în redresarea economică în urma pandemiei COVID-19 şi în consolidarea rezilienţei la viitoarele crize. În acest scop, bugetul pe 2022 va fi completat de fondurile instrumentului Next Generation EU, destinate stimulării redresării economiei europene.

MAI MULTĂ TRANSPARENŢĂ ŞI INTEGRITATE ÎN INSTITUŢIILE UE

Deputaţii europeni solicită înfiinţarea unui organism independent de etică al Uniunii Europene. Acesta va putea investiga posibilele cazuri de conflicte de interese în care ar putea fi implicaţi comisari, deputaţi europeni sau personalul instituţiilor UE. Noul organism va aplica o definiţie uniformă a "conflictului de interese", fiind vorba de un conflict între datoria publică, adică responsabilitatea profesională şi oficială, şi interesele private. Acestea din urmă ar putea influenţa în mod necorespunzător funcţionarii publici sau factorii de decizie în îndeplinirea activităţilor sau deciziilor de care sunt responsabili. Organismul de etică al UE va avea dreptul de a începe o investigaţie pe baza informaţiilor primite de la terţi, cum ar fi jurnalişti, ONG-uri, informatori sau Ombudsmanul European. Dacă este cazul, sub protecţia anonimatului.

TULPINA DELTA: SCHEMA COMPLETĂ DE VACCINARE, ESENŢIALĂ

Agenţia Europeană pentru Medicamente a cerut statelor membre ale Uniunii Europene să îşi accelereze programele de vaccinare. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a estimat că varianta Delta a coronavirusului va reprezenta 90% din infecţii până la sfârşitul lunii august. Datele preliminare demonstrează că pentru o protecţie adecvată împotriva tulpinei Delta este necesară schema completă de vaccinare. Responsabilul agenţiei pentru strategia de vaccinare, Marco Cavaleri, a declarat că cele patru vaccinuri aprobate în Uniunea Europeană protejează împotriva tuturor tulpinilor care circulă în Europa, inclusiv varianta Delta. Vaccinurile avizate sunt Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, cel din urmă fiind administrat într-o singură doză. Potrivit Agenţiei Europene pentru Medicamente există dovezi ştiinţifice clare că amestecarea dozelor a două vaccinuri diferite este sigură şi eficientă. În ceea ce priveşte administrarea unei doze suplimentare în viitor, autoritatea de reglementare crede că este prea devreme pentru a spune dacă va fi necesară.