Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Europa Azi”. Bruxellesul avertizează Marea Britanie

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

BRUXELLESUL AVERTIZEAZĂ MAREA BRITANIE

Uniunea Europeană a cerut Marii Britanii să acorde drepturi diplomatice depline primului său ambasador la Londra. Guvernul premierului Boris Johnson a refuzat până acum să acorde personalului Delegaţiei UE în Marea Britanie, inclusiv ambasadorului Joao Vale de Almeida, privilegii similare oferite diplomaţilor în temeiul Convenţiei de la Viena. Londra susţine că UE nu este o ţară, ci o "organizaţie internaţională", de aceea privilegiile diplomatice acordate unor astfel de organizaţii sunt mai potrivite. "Nu este un semnal prietenos, primul pe care ni l-a trimis Regatul Unit imediat după ieşirea din Uniunea Europeană", a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell. Înaltul Reprezentant nu a spus dacă UE va aplica un tratament similar misiunii Regatului Unit la Bruxelles, dar a subliniat că "tratamentul reciproc bazat pe această convenţie este o practică standard între partenerii egali".

VICTIMELE HOLOCAUSTULUI NU POT FI UITATE

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de comemorare cu ocazia împlinirii a 76 de ani din ziua când forţele aliate au eliberat lagărul de concentrare şi exterminare Auschwitz-Birkenau. Şeful executivului european a subliniat că antisemitismul, care a condus la Holocaust, nu a dispărut nici astăzi. Şi mai îngrijorător este că în contextul pandemiei se observă o creştere a denaturării şi negării Holocaustului, a transmis von der Leyen. Ea a anunţat că în acest an, Comisia Europeană va prezenta o strategie privind combaterea antisemitismului şi promovarea vieţii evreilor în Europa. Obiectivul e de a sprijini ţările UE şi societatea civilă în lupta împotriva antisemitismului. "Europa prosperă atunci când comunitatea sa evreiască şi alte minorităţi pot trăi în pace şi armonie", a spus preşedintele Comisiei.

UN NOU PAS SPRE ECONOMIA VERDE

Comisia Europeană a lansat un nou angajament privind consumul verde. E vorba de prima iniţiativă a executivului comunitar din cadrul Noii agende privind consumatorii. Angajamentul este adresat cetăţenilor şi organizaţiilor care vor să construiască o Europă mai verde. Primele întreprinderi care şi-au anunţat participarea la faza-pilot sunt: Colruyt Group, Decathlon, LEGO Group, L'Oréal şi Renewd. Companiile şi-au luat angajamentul să ia măsuri concrete pentru a-i ajuta pe consumatori să facă achiziţii mai durabile şi pentru a-şi îmbunătăţi impactul asupra mediului, în cel puţin trei dintre cele cinci domenii de angajament. Este vorba de calcularea amprentei de carbon a întreprinderii şi a produselor sale emblematice, creşterea vânzărilor de produse sau servicii durabile, promovarea practicilor durabile şi informarea consumatorilor cu privire la emisiile de CO2.
Similare
RECOMANDĂRI