Europa Azi

„Europa Azi”. Bruxelles-ul dezaprobă restricţiile unilaterale

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

BRUXELLES-UL„Europa DEZAPROBĂ RESTRICŢIILE UNILATERALE

Executivul UE dezaprobă restricţiile la traversarea frontierei, impuse unilateral de unele state membre, pentru a preveni răspândirea noilor tulpini ale coronavirusului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, fără o abordare coordonată, care să implice toate cele 27 de state membre, există riscul perturbării liberei circulaţii şi a lanţurilor de aprovizionare. Lucru care s-a repetat în ultimele săptămâni. Într-o scrisoare adresată Germaniei, Comisia Europeană a numit măsurile impuse celor care sosesc din Republica Cehă, Slovacia şi landul austriac Tirol, ca disproporţionate şi nejustificate. Scrisori similare au fost trimise Belgiei, Ungariei, Danemarcei, Suediei şi Finlandei. Guvernele naţionale au 10 zile la dispoziţie pentru a justifica restricţiile.

COMISIA CERE COLABORARE ÎN PRODUCŢIA DE VACCINURI

Comisia Europeană le-a cerut companiilor farmaceutice să încheie contracte de cooperare, pentru creşterea producţiei de vaccinuri anti-COVID-19. Un exemplu a fost dat de compania franceză Sanofi. Gigantul farmaceutic a anunţat că va produce peste 125 de milioane de doze de vaccin Pfizer- BioNTech şi vaccinul cu doză unică al companiei Johnson & Johnson, la o rată de aproximativ 12 milioane de doze pe lună. ''Încurajăm acest tip de cooperare, care ar putea accelera producţia de doze finale'', a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, în timpul unei vizite la fabrica Pfizer din Belgia. Potrivit lui Breton, 16 fabrici europene îndeplinesc standardele necesare pentru a produce substanţa activă şi 21 – pentru dozarea vaccinului în fiole, aceasta fiind faza în care colaborează Pfizer şi Sanofi.

UE COMBATE VIOLENŢA CIBERNETICĂ

Uniunea Europeană luptă cu formele noi de violenţă online bazată pe gen. Conform statisticilor oficiale, în Europa, şapte agresorii domestici din zece spionează în secret viaţa privată şi activităţile online ale femeilor. Fiecare al doilea urmăreşte telefoanele mobile ale victimelor, prin intermediul unui software. Cele mai afectate ţări europene sunt Germania, Italia şi Franţa. Pentru combaterea fenomenului, Comisia Europeană susţine proiectul DeStalk, prin Programul său pentru drepturi, egalitate şi cetăţenie. Derulat la nivelul Uniunii Europene, acesta va dezvolta un program de training online, disponibil în cele mai vorbite limbi europene, pentru practicienii şi factorii de decizie din sistemul politic. Programul va permite o înţelegere profundă a fenomenului de violenţa cibernetică şi spionaj online a vieţii private, în rândul autorităţilor publice, experţilor şi profesioniştilor.