Europa Azi

"Europa Azi": Ajutoare pentru combaterea şomajului

TVR MOLDOVA vă prezintă un scurt rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

MICHEL VREA EFICIENŢĂ ÎMPOTRIVA PANDEMIEI
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere ţărilor membre ale blocului comunitar să fie mai eficiente în combaterea pandemiei de Covid-19. El a precizat, într-un interviu, că trebuie îmbunătăţite politicile de testare, vaccinare şi plasare în carantină. Michel a pledat, din nou, pentru o coordonare a restricţiilor anti-pandemice pentru a evita efectele economice şi sociale ale acesteia, resimţite din plin în prima jumătate a anului. Mâine, liderii ţărilor UE se vor reuni pentru a hotârî ce măsuri să ia împotriva celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus.

AJUTOARE PENTRU COMBATEREA ŞOMAJULUI
Comisia Europeană a oferit împrumuturi de 17 miliarde de euro Italiei, Spaniei şi Poloniei, pentru a le ajuta să combată şomajul în cursul celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus. Italia a primit 10 miliarde de euro, Spania - 6 miliarde şi Polonia - 1 miliard de euro. Comisia Europeană oferă credite avantajoase statelor UE şi le ajută, în acest fel, să prevină creşterea şomajului pe fondul crizei sanitare. Banii sunt împrumutaţi de Executivul European de pe pieţele financiare la dobânzi scăzute.

ROMÂNIA, ÎNTRE ŢĂRILE CU PREŢURI MICI LA CARBURANŢI
Bulgaria şi România sunt ţările cu cele mai mici preţuri la benzină şi motorină, din UE. Potrivit datelor Comisiei Europene, începând cu data de 19 octombrie, cele două ţări vând un litru de benzină cu 93 de eurocenţi. Asta, în timp ce preţul mediu din UE este de 1 euro şi 26 de eurocenţi pentru un litru de carburant. Cea mai scumpă benzină este în Danemarca, Italia şi Suedia, ţări în care preţul unui litru e de aproape un euro şi jumătate. O diferenţă similară a preţurilor între ţările UE, se înregistrează şi la vânzările de motorină.