Europa Azi

"Europa Azi": 4,5 milioane de euro, în sprijinul şomerilor din Estonia

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

UE-SUA: DOUĂ CĂI DIFERITE SPRE REDRESARE
Preşedintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, consideră că o comparare a programelor de redresare europene şi americane este inevitabilă, însă nu are rost. Donohoe a subliniat că anul trecut Europa a pus în aplicare un sprijin bugetar egal cu 7% din produsul intern brut şi un ajutor pentru lichidităţi de 17% din PIB. În Statele Unite cifrele de stimulare au fost de 10% din PIB ca sprijin bugetar şi de 7.7% din PIB pentru lichidităţi. Preşedintele Eurogrupului a explicat că răspunsul Uniunii Europene la criză a fost protejarea locurilor de muncă, pentru a menţine europenii în câmpul muncii şi funcţionarea întreprinderilor. Statele Unite au ales să le dea bani americanilor, dar au fost nevoite să îşi echilibreze bugetele şi au concediat 1,3 milioane de angajaţi.

VENITURILE CRESC, DECALAJELE RĂMÂN
Potrivit Eurostat, costurile medii orare ale forţei de muncă ascund decalaje importante între statele membre ale UE. În 2020, cele mai mici salarii din Uniunea Europeană au fost în Bulgaria, România şi Ungaria. Lucrătorii din aceste ţări au fost plătiţi cu 6,5; 8,1 şi 9,9 euro pentru o oră de muncă. La polul opus se află Danemarca, care-şi răsplăteşte lucrătorii cu 45,8 euro pe oră, urmată de Luxemburg şi Belgia, unde o oră de muncă le aduce angajaţilor puţin peste 40 de euro. Raportat la sectoare de activitate, în industrie media la nivel european a fost de 28,8 euro, în construcţii – 25,6 euro, iar în servicii costul orar al forţei de muncă a fost de 28,2 euro. La nivelul statelor membre, venitul mediu pentru o oră de muncă a ajuns anul trecut la 28,5 euro, în creştere cu 3% faţă de 2019, când media la nivelul UE a fost de 27,7 euro pe oră.

4,5 MILIOANE ÎN SPRIJINUL ŞOMERILOR DIN ESTONIA
Comisia Europeană a propus un ajutor de 4,5 milioane de euro pentru lucrătorii din turism şi cei independenţi din Estonia, rămaşi fără surse de venit în urma pandemiei de COVID-19. Înainte de izbucnirea pandemiei, industria turismului asigura 13,5% din totalul locurilor de muncă din această ţară. Estonia se bucura de un număr record de peste 10 milioane de vizitatori, care călătoreau prin portul Tallinn şi 3,3 milioane – prin aeroportul din capitală. În urma restricţiilor impuse de răspândirea coronavirusului, numărul turiştilor a scăzut cu 99%, faţă de anul precedent. Finanţarea din Fondul european de ajustare la globalizare va ajuta peste cinci mii de oameni să se recalifice sau să înceapă o nouă afacere. Costul estimat al măsurilor de sprijin este de 7,5 milioane de euro. UE va furniza 4,5 milioane, iar suma rămasă va fi oferită de autorităţile estoniene.