Europa Azi

„Europa Azi”: 36,7 milioane de euro pentru gestionarea migraţiei în Lituania

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

36,7 MILIOANE DE EURO PENTRU GESTIONAREA MIGRAŢIEI ÎN LITUANIA

Comisia Europeană a decis astăzi să pună la dispoziţia Lituaniei 36,7 milioane de euro pentru asistenţă de urgenţă în cadrul Fondului pentru azil, migraţie şi integrare. Sprijinul este oferit pentru îmbunătăţirea capacităţii de primire a migranţilor în Lituania, ţară afectată de numărul foarte mare de traversări ilegale a frontierei cu Belarus. Finanţarea va îmbunătăţi serviciile de prim-ajutor şi îngrijire medicală, inclusiv facilităţile de izolare impuse de pandemia de COVID-19. O parte din bani va fi utilizată pentru vaccinuri, hrană, îmbrăcăminte şi truse de igienă destinate migranţilor. Finanţarea va ajuta consolidarea echipelor de intervenţie pentru depistarea potenţialelor victime ale traficului de persoane şi asistarea persoanelor care au nevoie de protecţie internaţională.

MAI PUŢINI CONTAMINANŢI CANCERIGENI ÎN ALIMENTE

Executivul UE a stabilit astăzi noi niveluri maxime pentru cadmiu şi plumb, două substanţe cancerigene prezente într-o gamă largă de produse alimentare. Măsura va îmbunătăţi accesul europenilor la alimentele sănătoase. Noile norme se vor aplica de la 30 august, pentru plumb şi de la 31 august, pentru cadmiu. Comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Stella Kyriakides, a declarat că decizia Comisiei reprezintă un pas suplimentar în consolidarea standardelor deja ridicate în lanţul alimentar al UE. Cadmiul este un contaminant cancerigen de mediu, care poate fi găsit în fructe, legume, cereale şi seminţe oleaginoase. Plumbul se găseşte în ciupercile sălbatice, condimentele şi sarea din multe produse alimentare, dar şi în alimentele pentru sugari şi copii mici.

30 DE MILIARDE DE EURO PENTRU RECONSTRUCŢIE

Germania va aloca 30 de miliarde de euro pentru reconstrucţia zonelor devastate de inundaţiile din vestul ţării, soldate cu peste 190 de morţi. Cancelarul german Angela Merkel a făcut acest anunţ, după o întâlnire cu şefii executivelor din cele 16 landuri federale. Merkel a precizat că întreaga sumă va fi suportată deopotrivă de către guvernul federal şi de landurile Germaniei, într-un gest de solidaritate naţională. Circa 400 de milioane de euro au fost deja alocate pentru nevoi imediate, cum ar fi restabilirea reţelelor de electricitate şi apă potabilă în zonele afectate. O parte din fondurile alocate, aproximativ două miliarde de euro, vor fi cheltuite la reconstrucţia infrastructurii, în special pentru şosele, poduri şi căi ferate. Restul banilor vor fi cheltuiţi de guvernele landurilor, în funcţie de necesităţi.