Europa Azi

Eurobarometru: Cetăţenii din zona euro sprijină puternic moneda unică, programul SURE şi Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă

post-img

Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeană, sprijinul publicului pentru moneda euro este puternic şi stabil. Majoritatea respondenţilor (78%) din întreaga zonă euro consideră că moneda euro este benefică pentru UE. În plus, 69% dintre aceştia consideră că moneda euro este pozitivă pentru propria lor ţară, relatează CaleaEuropeană.ro.

De asemenea, 82% dintre respondenţi consideră că euro facilitează comparaţiile de preţ între statele membre, iar 79% sunt de părere că moneda facilitează desfăşurarea afacerilor. 

Mai mult, 53% dintre respondenţi consideră că euro a facilitat călătoriile şi le-a făcut mai puţin costisitoare, iar 44% sunt de părere că a redus taxele bancare în timpul călătoriile. 

Rezultatele arată, de asemenea, un sprijin puternic pentru instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj în caz de urgenţă (SURE), 82% dintre respondenţi fiind de acord cu relevanţa acordării de împrumuturi pentru a ajuta statele membre să menţină persoanele pe piaţa forţei de muncă.

De asemenea, sprijinul financiar oferit de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (MRR) a fost perceput pozitiv de 77% dintre respondenţi.

În ceea ce priveşte coordonarea politicilor economice şi realizarea de reforme64% dintre respondenţi sunt de părere că este nevoie de mai multă coordonare, în timp ce 80% dintre aceştia consideră că sunt necesare reforme semnificative pentru îmbunătăţirea performanţei economice. De asemenea, 53% sunt de părere că reformele de succes din alte ţări ale zonei euro au facilitate reforme în propriile lor ţări. 

În cele din urmă, 65% dintre respondenţi au fost în favoarea eliminării monedelor de un cent şi doi cenţi prin rotunjirea obligatorie a sumei finale a cumpărăturilor la cei mai apropiaţi cinci cenţi.

Aceste rezultate indică al doilea cel mai mare sprijin pentru euro de la începutul sondajelor anuale, în 2002. Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat în rândul a aproximativ 17 600 de respondenţi din cele 19 state membre ale zonei euro, în perioada 25 octombrie – 9 noiembrie 2021, notează sursa citată.