Europa Azi

Comisia Europeană va investi 14.7 miliarde de euro din programul Orizont Europa pentru a contribui la redresarea pandemiei de COVID-19

post-img

Comisia Europeană a adoptat miercuri principalul program de lucru al Orizont Europa pentru perioada 2021-2022, care prezintă obiectivele şi domeniile tematice specifice ce vor beneficia de o finanţare totală de 14.7 miliarde de euro, care va ajuta la accelerarea tranziţiei ecologice şi digitale şi va contribui la redresarea durabilă în urma pandemiei de COVID-19 şi la rezilienţa UE în faţa crizelor viitoare, relatează CaleaEuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, investiţiile vor sprijini cercetătorii europeni prin burse, formare şi schimburi, vor construi ecosisteme europene de inovare mai conectate şi mai eficiente şi vor crea infrastructuri de cercetare la nivel mondial. În plus, acestea vor încuraja participarea din întreaga Europă şi din întreaga lume, consolidând în acelaşi timp Spaţiul european de cercetare.

„Orizont Europa va sprijini cercetătorii europeni, va oferi cercetare şi inovare de calitate superioară şi excelentă, în beneficiul nostru, al tuturor. Va aduce cercetătorii şi inovatorii din întreaga lume mai aproape unii de alţii, pentru a aborda problemele cu care ne confruntăm”, a transmis Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene. 

„Cu 40 % din bugetul său dedicat pentru a face Europa mai durabilă, acest program va face Europa mai ecologică şi mai pregătită pentru transformarea digitală. Orizont Europa este acum deschis în totalitate pentru afaceri: Aş dori să încurajez cercetătorii şi inovatorii din întreaga UE să aplice şi să găsească soluţii pentru a îmbunătăţi viaţa de zi cu zi”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret. 

De asemenea, aproximativ 5,8 miliarde de eurovor fi investiţi în cercetare şi inovare pentru a sprijini „Oferta ecologică europeană” şi angajamentul ca UE să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Fondurile vor sprijini proiecte care fac progrese în domeniul ştiinţei, al schimbărilor climatice şi care dezvoltă soluţii pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De exemplu, activităţile vor accelera tranziţia către o energie curată e într-un mod durabil şi echitabil, vor contribui la adaptarea sistemelor alimentare şi la sprijinirea economiei circulare şi a bioeconomiei.

Realizarea deceniului digital european şi punerea bazelor pentru noile întreprinderi digitale sunt, de asemenea, obiective de bază ale programului, care va asigura o creştere substanţială a investiţiilor în acest domeniu. De exemplu, acesta va contribui la maximizarea întregului potenţial al instrumentelor digitale şi al cercetării şi inovării bazate pe date în domeniul sănătăţii, al mass-media, al patrimoniului cultural şi al economiei creative, al energiei, al mobilităţii şi al producţiei alimentare, sprijinind modernizarea modelelor industriale şi promovând poziţia de lider industrial european. Dezvoltarea tehnologiilor digitale de bază va fi sprijinită cu aproximativ 4 miliarde de euro în perioada 2021-2022.

În cele din urmă, acest program de lucru va direcţiona investiţii în valoare totală de aproximativ 1,9 miliarde de euro pentru a contribui la repararea pagubelor economice şi sociale imediate provocate de pandemia de COVID-19. În conformitate cu NextGenerationEU, finanţarea va contribui la construirea unei Europe post-COVID-19, care să fie rezistentă la provocările actuale şi viitoare. Mai mult, finanţarea include şi subiecte care vizează modernizarea sistemelor de sănătate şi contribuie la capacităţile de cercetare, în special pentru dezvoltarea vaccinurilor.

Programul Orizont Europa pentru perioada 2021-2022 include acţiuni dedicate sprijinirii şi consolidării cooperării prin iniţiative multilaterale în domenii precum biodiversitatea şi protecţia climei, cercetarea oceanică sau sănătatea globală. Acesta include, de asemenea, acţiuni orientate cu parteneri-cheie din afara UE, inclusiv prima “Iniţiativă pentru Africa” ambiţioasă şi cuprinzătoare din istorie.

Orizont Europa este, în mod implicit, deschis lumii. Asocierea ţărilor din afara UE la Orizont Europa va extinde sfera geografică a programului şi va oferi oportunităţi suplimentare de participare pentru cercetători, oameni de ştiinţă, companii sau alte instituţii interesate, în general în aceleaşi condiţii ca şi cele din statele membre. Pentru a proteja activele strategice, interesele, autonomia sau securitatea UE, programul va limita participarea la un număr foarte mic de acţiuni. O astfel de limitare va fi excepţională şi justificată în mod corespunzător, de comun acord cu statele membre şi cu respectarea deplină a angajamentelor asumate de UE în cadrul acordurilor bilaterale.